H άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το 17% της ζωής στους ωκεανούς

Shutterstock

Shutterstock

Οι ωκεανοί θα χάσουν περίπου το 1/6 των ψαριών και άλλων ειδών ζωής έως τα τέλη του αιώνα, εάν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Η προειδοποίηση έρχεται από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου British Columbia. 

Για κάθε έναν βαθμό Κελσίου υψηλότερης θερμοκρασίας των υδάτων, η θαλάσσια ζωή θα μειώνεται κατά 5%, υπολογίζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη. Και η πρόβλεψη αυτή δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της αλιείας. Εάν λοιπόν οι εκπομπές ρύπων συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς τους, η απώλεια της βιομάζας θα είναι 17% έως το 2010. Εάν ωστόσο οι κυβερνήσεις λάβουν αποφασιστικά μέτρα και περιορίσουν την ρύπανση, οι απώλειες μπορούν να περιοριστούν στο 5%. Οι μεγαλύτερες απώλειες προβλέπονται σε κάθε περίπτωση στις τροπικές περιοχές.

Τριάντα πέντε ερευνητές από τέσσερις ηπείρους, που συμμετέχουν στη διεθνή ομάδα FishMIP (Σχέδιο Μοντέλου Διασύγκρισης Αλιευμάτων και Θαλάσσιου Οικοσυστήματος), μελέτησαν διαφορετικά μοντέλα για να καταλήξουν σε αυτήν την εκτίμηση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους θαλάσσιους πόρους.

Το θερμότερο νερό είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας, αλλά όχι ο μόνος. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί ουσιαστικά σε ωκεανούς που είναι περισσότερο όξινοι και έχουν λιγότερο οξυγόνο, γεγονός που επίσης πλήττει τη θαλάσσια ζωή.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Associated Press)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399