Γερμανία πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσοκομεία

Συντάκτης: Βαλ-Ίμελ / Κλ. Χάφερτ (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

louketo_nosokomeia_germania_1Έντονη δημόσια συζήτηση πυροδότησε στη Γερμανία έρευνα ειδικών, η οποία προτείνει να κλείσουν πάνω από τα μισά νοσοκομεία της χώρας και να διατηρηθεί ένας μικρότερος αριθμός υπερσύγχρονων μονάδων.

Η διάγνωση ακούγεται ιδιαίτερα σκληρή και η θεραπεία οδυνηρή: σε έρευνα που διεξήγαγε το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, ειδικοί προτείνουν να κλείσει το 60% περίπου των νοσοκομείων στη Γερμανία. Συγκεκριμένα προτείνουν να διατηρηθούν από τα συνολικά 1.400 νοσοκομεία που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μόλις τα 600 «μεγαλύτερα και καλύτερα».

Το επιχείρημα των ειδικών συνοψίζεται στο ότι μόνον εκείνα με μεγάλες εξειδικευμένες κλινικές και μεγάλο αριθμό ασθενών έχουν επαρκή εμπειρία που να διασφαλίζει μια καλή και αποτελεσματική θεραπεία. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι πολλές επιπλοκές και θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μοιράζονται σε λιγότερες, αλλά καλύτερες κλινικές, δηλαδή με νέο και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η προτεινόμενη «θεραπεία» όμως έχει μια σημαντική παρενέργεια: οι ασθενείς στην επαρχία θα έπρεπε να διανύουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις απ΄ ότι σήμερα για να βρίσκουν νοσοκομείο.

«Καταστροφικό για τους ανθρώπους»

Οι ειδικοί προτείνουν να διατηρηθούν λίγα αλλά υπερσύγχρονα νοσοκομεία

Οι ειδικοί προτείνουν να διατηρηθούν λίγα αλλά υπερσύγχρονα νοσοκομεία

Αυτό ακριβώς φαίνεται να προκαλεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία, όπως κατέδειξε και η δημόσια συζήτηση που προκάλεσε η έρευνα του Μπέρτελσμαν. «Αφενός πρέπει να υπάρχει μια κοντινή, εύκολα προσβάσιμη βασική υγειονομική περίθαλψη και αφετέρου να διασφαλίζονται υπερσύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνει ο Όιγκεν Μπρις, επικεφαλής του Γερμανικού Ιδρύματος Προστασίας των Ασθενών. «Το να μπει λουκέτο στα μισά νοσοκομεία δεν συνιστά σχέδιο, αλλά ολέθριο πλήγμα. Μπορεί να έχει επιστημονική βάση, για τους ανθρώπους όμως θα ήταν καταστροφικό». Στην έρευνα οι ειδικοί παραδέχονται ότι στις μικρότερες κοινότητες της χώρας με κάτω από 75 κατοίκους οι πολίτες θα χρειάζονταν πάνω από μισή ώρα για να φτάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ποια είναι όμως η άποψη των γιατρών; Η αποστολή του κράτους να παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και η διασφάλιση ίσων συνθηκών διαβίωσης παραμένουν ύψιστης σημασίας, επισημαίνει ο Ομοσπονδιακός Ιατρικός Σύλλογος. «Ειδικά στην επαρχία πρέπει να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη περίθαλψη των ασθενών», αναφέρει ο σύλλογος.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις»

Στις μικρότερες κοινότητες της χώρας με κάτω από 75 κατοίκους οι πολίτες θα χρειάζονταν πάνω από μισή ώρα για να φτάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο

Στις μικρότερες κοινότητες της χώρας με κάτω από 75 κατοίκους οι πολίτες θα χρειάζονταν πάνω από μισή ώρα για να φτάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο

Ο Σύνδεσμος των Γερμανικών Ασφαλιστικών Φορέων αντίθετα, και παραπέμποντας στην κατάσταση που παρατηρείται σε πολλές πυκνοκατοικημένες, κυρίως, περιοχές, χαιρέτισε τις προτάσεις των ειδικών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδέσμου, στις περιοχές αυτές υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός κλινικών που συναγωνίζονται μάλιστα για την προσέλκυση όχι μόνον γιατρών και νοσηλευτών αλλά και ασθενών. Στην επαρχία δε, επισημαίνει ο ίδιος, οι ασφαλιστικοί φορείς προχωρούν ήδη σήμερα σε οικονομικές ενέσεις πολλών νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Είναι γεγονός ότι τα οικονομικά πολλών νοσοκομείων στη Γερμανία είναι κάθε άλλο παρά υγιή. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Νοσοκομείων, το 30% περίπου των νοσοκομείων στη Γερμανία καταγράφει οικονομικές ζημίες. Όπως τονίζει ο ιατρικός σύνδεσμος Marburger Bund όμως, «τα νοσοκομεία δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».

(Πηγή: dw.com)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399