Σεξουαλική εκμετάλλευση περιμένει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα

@pixabay

@pixabay

Έκθετα στον κίνδυνο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης έχουν αφήσει τα παιδιά στην Ελλάδα πολιτικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες, τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζει το διεθνές δίκτυο κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών, ECPAT, στη νέα αναφορά ανασκόπησης χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων και μέλους του ECPAT, “υπερφορτωμένες και ανεπαρκείς κρατικές υπηρεσίες και δομές φιλοξενίας για την παιδική προστασία, οδηγούν συχνά τα παιδιά να πρέπει να φροντίσουν μόνα για τον εαυτό τους και τα καταστούν ευάλωτα απέναντι σε θύτες σεξουαλικών εγκλημάτων”.

Ειδικά για τους ασυνόδευτους ανήλικους, τον Νοέμβρη του 2019 καταγράφηκαν συνολικά 5.162 παιδιά, εκ των οποίων τα 1.246 ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση ή είναι άστεγα.

«Ως οργάνωση που παρέχει κοινωνική στήριξη σε παιδιά που έχουν περιθωριοποιηθεί και θυματοποιηθεί, (μπορούμε να πούμε πως) οι συνέπειες από την έλλειψη συνεκτικών δομών υποστήριξης είναι ολοφάνερες. Είναι ζήτημα υψίστης σημασίας να αναλάβει άμεσα η πολιτεία την εύρεση βιώσιμων λύσεων, με άξονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού», αναφέρει η Βαλμπόνα Χυστούνα, υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ.

Η αναφορά του ECPAT κάνει μνεία σε έρευνα που υποδεικνύει ότι ασυνόδευτα παιδιά, ειδικά ανήλικα αγόρια (τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του συνόλου των ασυνόδευτων), έχουν καταφύγει στη σεξουαλική εκμετάλλευση του ίδιου τους του εαυτού, προκειμένου να μπορούν να πληρώσουν για τροφή και στέγη ή να βρουν χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους εκτός της Ελλάδας. Κινητά τηλέφωνα, εφαρμογές γνωριμιών και πλατφόρμες συνομιλιών επιτρέπουν στους σεξουαλικούς παραβάτες να έρθουν σε επαφή με παιδιά και να τα εξαναγκάσουν σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να κάνει σε σχέση με τα μέτρα παιδικής προστασίας: το 94% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι αγόρια και δεν τυγχάνουν προτεραιοποίησης σε πολλά προγράμματα προστασίας», υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση ο Mark Kavenagh, Επικεφαλής Έρευνας και Πολιτικής στο ECPAT International.

Η αναφορά σημειώνει επίσης στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ξένοι τουρίστες αναζητούν παιδιά μετανάστες, με κάποιους από αυτούς να ταξιδεύουν αποκλειστικά για να τα συναντήσουν. Παρόλα αυτά, σημειώνεται, υπάρχει περιορισμένη ανταπόκριση από πλευράς της κυβέρνησης και των αρχών διαχείρισης τουρισμού για την αποφυγή του κινδύνου σεξουαλικής εκμετάλλευσης στα ταξίδια και τον τουρισμό.

(Πηγή: enallaktikos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399