Παιδιά, πάρτε στα χέρια σας την προστασία του περιβάλλοντος

Μερικές ιδέες προς τα σχολεία

-Υιοθετήστε ως τάξη ή ως σχολείο περιοχές καμένων δασών. Μαζέψτε υπομονετικά ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες. Μελετήστε την παλιότερη αλλά και τη σύγχρονη ιστορία τους.

-Σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς, όπου αυτό είναι δυνατό, επισκεφτείτε και φωτογραφίστε τα σημεία αυτά.

-Ζητήστε από τους αρμόδιους να ενημερωθείτε για το τι πρόκειται να συμβεί άμεσα, αλλά και στο μέλλον, για την αποκατάσταση των περιοχών αυτών.

-Πιέστε με το σχολείο και με τους γονείς σας να γίνουν με σωστό και επιστημονικό τρόπο οι αναδασώσεις και η μελλοντική προστασία των δασών.

-Σε συνεννόηση με τους δασκάλους και τη διεύθυνση του σχολείου σας ζητήστε να προγραμματιστούν ενημερωτικές εκδηλώσεις από τους αρμοδίους στο σχολείο σας. Αν αυτό δε είναι δυνατό, ζητήστε να οργανωθούν δικές σας επισκέψεις σε δημαρχεία, νομαρχίες και υπουργεία για να σας ενημερώσουν.

-Στο αμέσως επόμενο διάστημα ξαναζητήστε να ενημερωθείτε για το τι πραγματοποιήθηκε από όλα αυτά που είχαν πει. Αν υπάρχει αδράνεια, καθυστέρηση ή αδιαφορία από τις Αρχές, ζητήστε πιεστικά να μάθετε τους λόγους.

-Στείλτε γράμματα με ερωτήσεις και τις γνώμες σας σε όλους τους αρμοδίους και στον Πρωθυπουργό.

-Όποτε ζητηθεί από τους υπεύθυνους επιστήμονες ή τις Αρχές η βοήθειά σας στην αναδάσωση, να είστε εκεί μαζί με τους δασκάλους και τους  γονείς σας.

-Μην ξεχάσετε, αν βρεθείτε για έναν τέτοιο ιερό σκοπό στο καμένο δάσος, να αφήσετε φεύγοντας και λίγη τροφή για τα ταλαιπωρημένα ζώα που παλεύουν όπως και οι άνθρωποι να επιζήσουν.

Ιδέες δράσης για εσένα και το σπίτι σου

-Διαμόρφωσε το περιβάλλον στο σπίτι σου.

– Φύτεψε λουλούδια στο μπαλκόνι σου. Βάλε στο πρόγραμμά σου τη φροντίδα τους.

-Φύτεψε και περιποιήσου τα λουλούδια στον κήπο του σπιτιού σου ή στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας σου, μαζί με άλλα παιδιά.

-Απαίτησε οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι να μη χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Ζήτησε χώρο για τα λουλούδια. Μοιράσου αυτή την ανάσα με τους πιο πιστούς ανιδιοτελείς φίλους μας , τα ζωάκια.

Ιδέες δράσης για τη γειτονιά σου

-Φτιάξε το περιβάλλον στη γειτονιά σου.

-Άλλαξε μόνος σου συνήθειες, μην κάνεις αυτό που βλέπεις να κάνουν οι μεγάλοι: μην πετάς όπου να’ ναι τα σκουπίδια. Μη ρυπαίνεις το περιβάλλον. Δεν είναι απλό να αλλάξει κανείς συνήθειες. Χρειάζεται αγώνα. Εσύ, όμως, μπορείς!

-Όταν βλέπεις κάποιον μεγάλο στη γειτονιά σου να πετάει σκουπίδια και να αδιαφορεί για τους άλλους, στην αρχή μίλησέ του. Ρώτησέ τον με τη διαπεραστική αθωότητα της φωνής σου: γιατί, κύριε;

-Απαίτησε από τον Δήμαρχο να τοποθετήσει μαζί με τον κάδο των σκουπιδιών και κάδο ανακύκλωσης για τα ανακυκλούμενα υλικά.

-Διεκδίκησε να υπάρχει στη γειτονιά ασφαλής χώρος για να παίξεις με τους φίλους σου, ώστε να μην είσαι αναγκαστικά «κρατούμενος» στο δωμάτιό σου.

-Απελευθέρωσε το φυλακισμένο σου γέλιο και στείλε το ελεύθερα, μαζί με την παρέα σου, σε όλα τα μπαλκόνια της γειτονιάς, κόντρα στα κορναρίσματα των αυτοκινήτων και το θόρυβο των «πειραγμένων» εξατμίσεων.

Ιδέες δράσης για την πόλη σου

-Απαίτησε τα δικαιώματά σου για μια πόλη ανθρώπινη, όπως εσύ μπορείς να φανταστείς.

-Πρότεινε στα παιδιά της τάξης σου, στο δάσκαλό σου, στο σχολείο και τη δημοτική Αρχή να υιοθετήσετε μια πλατεία, την οποία θα επισκέπτεστε συχνά και θα παίρνετε ενεργό μέρος στη συντήρηση και τη διαμόρφωσή της. Αφήστε το ευεργετικό σας αποτύπωμα εκεί που θα μπορούν ευχάριστα να το διαβάσουν όλοι όσοι προσπαθούν να αναπνεύσουν στο χώρο αυτό.

-Απαίτησε από τις αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν στο οδικό δίκτυο της πόλης χώρο για την ασφαλή περιήγησή σου με το ποδήλατο.

-Άσε τη δημιουργική σου φαντασία να καλπάσει και βρες χώρους να ζωγραφίσεις και να στολίσεις με το πινέλο σου την γκρίζα πόλη. Σε συνεργασία πάντα με το δάσκαλό σου, το σχολείο και τις Αρχές της πόλης, χάρισε σε όλους εμάς τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα που τόσο έχουμε ανάγκη.

-Έλεγξε με το δικό σου επίμονο «γιατί» τις αρμόδιες Αρχές για τις ευκαιριακές κερδοσκοπικές κακοτεχνίες στους δρόμους που μας βασανίζουν καθημερινά. Στην απραξία και στη απάθεια πολλών αρχόντων, εκτόξευσε το δικό σου «ως πότε». Απαίτησε από όλους εμάς απαντήσεις.

Ιδέες δράσης για τα καμένα χωριά και τις πόλεις

-Αδελφοποιηθείτε με τα σχολεία των χωριών και των πόλεων που επλήγησαν από τη φωτιά.

-Καθιερώστε μόνιμη επικοινωνία με τα παιδιά, ανταλλάξτε γράμματα, μηνύματα. Σβήστε, αν είναι δυνατόν, τη γεωγραφική απόσταση που σας χωρίζει.

-Οργανώστε και αφιερώστε εκδηλώσεις στο σχολείο σας για τηστήριξη αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν ανάγκη από ελεημοσύνη, αλλά από την πραγματική φιλία σας. Απολαύστε την ικανοποίηση που νιώθει ο καθένας μας, όταν εισπράττει τη χαρά του άλλου που βοηθιέται.

-Όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες, οργανώστε μαζί με τους δασκάλους και το σχολείο σας ημερήσιες επισκέψεις στο αδελφοποιημένο σας σχολείο. Οργανώστε από κοινού εκδηλώσεις στους ταλαιπωρημένους τόπους.

-Αξιοποιήστε κεντρικές εκδηλώσεις του σχολείου σας για να καλέσετε παιδιά από τις πληγείσες περιοχές.

-Φροντίστε με όποιον τρόπο μπορείτε να κάνετε γνωστές αυτές σας τις πρωτοβουλίες στις μαθητικές σας εφημερίδες και σε άλλα μέσα επικοινωνίας για να τις μάθουν και να κινητοποιηθούν παιδιά και από άλλα σχολεία.

Share
Κατηγορίες: Οικο-λογάκια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399