Χωρίς αντισεισμικό έλεγχο δημόσια κτίρια και σχολεία

O πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων δημόσιας ή κοινωφελούς χρήσης προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Εδώ και 11 χρόνια, από το 2001, έχουν ελεγχθεί μόλις 11.667 από τα 78.000 κτίρια, ποσοστό που ανέρχεται στο 15%.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ελέγχθηκαν 5.041 σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1959 και βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος 4.200 σχολικών μονάδων που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960-1985.

Σε συνέντευξή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «έχουν περιοριστεί τα κονδύλια που δίνονται για την έρευνα γενικώς και ειδικότερα για την αντισεισμική έρευνα. Επίσης, έχουμε μία πάρα πολύ μεγάλη υστέρηση στο θέμα των προσεισμικών ελέγχων των δημόσιων κτιρίων.».

Ο σεισμολόγος τονίζει ότι αυτή η προσπάθεια άρχισε το 2001 και έντεκα χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ ξεκαθαρίζει ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον αντισεισμικό έλεγχο που έπρεπε να έχει γίνει και στα σχολεία.

Πάντως, «μπορεί», όπως σημειώνει, «για την ώρα να μην φαίνεται από τις έρευνες κάτι ανησυχητικό αλλά Πολλές φορές οι ισχυροί σεισμοί γίνονται χωρίς προειδοποίηση οπότε και να έχουμε μια φαινομενικά φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει ένας ισχυρότερος σεισμός».

Γι’ αυτό ζητά να δοθούν τα κονδύλια που έχουν περιοριστεί ώστε να γίνονται οι απαραίτητες αντισεισμικές έρευνες.

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399