ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΦΥΓΑΝ ΤΟ ΚΛΟΦΕΝ ΕΜΕΙΝΕ

Σε μία ειδυλλιακή παραλία της Ξάνθης μεταξύ Δασοχωρίου και του υγροβιότοπου του Νέστου και σε μία έκταση 8.000 στρεμμάτων, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού της «Φωνής της Αμερικής». Ο σταθμός έχει πάψει να λειτουργεί από το 2006, κατόπιν  συμφωνίας των δύο χωρών. Φεύγοντας οι Αμερικάνοι εκτός από τα κτήρια, τα μηχανήματα και τις κεραίες, άφησαν και 10 τόνους Κλοφέν.

Το κλοφέν είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό καρκινογόνο και μεταλαξιογόνο λάδι, που χρησιμοποιείται για την λειτουργία μπαταριών των  πομπών του σταθμού. Αυτήν την στιγμή φυλάσσεται με ασφάλεια εντός των πομπών κάτω από την επιτήρηση ομάδας ειδικών επιστημόνων που ελέγχουν την πιθανότητα διαρροής. Ωστόσο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην οποία ανήκει το ακίνητο, είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Κλοφέν, καθώς είναι μέσα στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Η διαδικασία  άντλησης και καταστροφής είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η μόνη μέθοδος που εφαρμόζεται διεθνώς είναι η αποτέφρωση του Κλοφέν σε θερμοκρασίες 1000 – 1200 βαθμούς κελσίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την χρήση του ήδη από το 2001, ενώ έχει δοθεί μία σιωπηρή παράταση για άλλα δύο χρόνια. Πάντως οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι σε διεθνές επίπεδο έχουν διασκορπιστεί στο περιβάλλον  περίπου 270.000 πολυχλωριωμένων διφαινυλών, στην οποία κατατάσσεται και το Κλοφέν. Οι ουσίες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και έχουν περάσει με έμμεσο τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού. Οι αρχές τιε πόλης είναι υποχρεωμένες να πείσουν τους Αμερικάνους (μέσω της πρεσβείας) να πάρουν με την ευθύνη τους το Κλοφέν.

(πηγή: ΠΑΚΟΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399