Ένα παιδί πουλάει προστασία

Tης Mαριάννας Tζιαντζή

Πάγωσε ο δάσκαλος όταν παρέλαβε την εργασία ενός δεκάχρονου μαθητή στο μάθημα των Τεχνικών σε ένα δημοτικό σχολείο της Αθήνας, πριν από λίγες εβδομάδες. Η άσκηση ζητούσε τον σχεδιασμό μιας διαφήμισης, με εικόνα και λεζάντα, για ένα προϊόν ή υπηρεσία. Το αγοράκι παρέλειψε τη ζωγραφιά και έγραψε τα ακόλουθα:

«Πουλάω προστασία σε ενήλικες και σε σαραντάρηδες, 50 ευρώ το μήνα. Έχουμε πρόγραμμα: Σπάσιμο ποδιού 1.200 ευρώ / Σπάσιμο μύτης και χέρια 1.000 ευρώ / Κόψιμο δαχτύλων 19 ευρώ / Σπάσιμο πλευρών και παϊδιών 5.000 ευρώ / Άνοιγμα κεφαλιού 41.500 ευρώ / Και τέλος βγάλσιμο ματιών 10.000 ευρώ».

Ο δάσκαλος δεν αδιαφόρησε. Μίλησε με συναδέλφους του, με το παιδί και τη μητέρα του, προσπάθησε να καταλάβει τις αιτίες, να μπει στο μυαλό του μαθητή του και, κυρίως, να τον βοηθήσει να καταλάβει ότι τα βασανιστήρια δεν είναι υπηρεσία αλλά έγκλημα, ότι η ανθρώπινη ζωή, ακόμα και των «κακών», είναι πολύτιμη.

Η Χρυσή Αυγή μπήκε και στα δημοτικά σχολεία; Όχι ακριβώς, αν και ένας βουλευτής της, δύο εβδομάδες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, δήλωσε στη Βουλή ότι το κόμμα του θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στα σχολεία και ζήτησε από την κυβέρνηση «να μεριμνήσει για να παταχθούν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών και καθηγητών» ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων…

Δεν μπήκαν οι χρυσαυγίτες στα σχολεία, αλλά η ανασφάλεια, ο φόβος, η ανεργία, ακόμα και η πείνα έχουν μπει στα σπίτια και στη ζωή των παιδιών. Η αυτοδικία απενοχοποιείται, βαφτίζεται λεβεντιά και πατριωτισμός, όπως η βία χαρακτηρίζεται «ξεβρώμισμα του τόπου». Στην εργασία του, που θυμίζει διαφημιστικό φυλλάδιο πιτσαρίας, ο μαθητής δεν μιλάει τη εξόρυξη οφθαλμού Έλληνα ή αλλοδαπού: ό,τι ζητήσει ο πελάτης. Ακόμα και δημοκρατικά χείλη (ή μάλλον χείλη ψηφοφόρων δημοκρατικών κομμάτων) λένε συχνά «καλά τους κάνανε» κάθε φορά που ένας Έλληνας, είτε υπό το μαύρο λάβαρο της Χρυσής Αυγής είτε όχι, παίρνει τον νόμο, το ρόπαλο ή το στιλέτο στα χέρια του. Αφού νομίζουμε ότι οι «υπάνθρωποι» μας ρήμαξαν τη ζωή, ας ρημάξουμε κι εμείς τη δική τους.

Προστασία πουλάει ή μάλλον υπόσχεται ότι πουλάει η Χρυσή Αυγή. Συσσίτια μόνο για Έλληνες, αίμα μόνο για Έλληνες, νοσοκομεία, φάρμακα, παιδικοί σταθμοί και κυρίως (κακοπληρωμένες) δουλειές μόνο για Έλληνες. Η ζωή μας κλυδωνίζεται, αλλά υπάρχει κάποιος δυνατός που θα μας προστατεύσει. Η προστασία γίνεται το επάγγελμα του μέλλοντος: μπράβος, γορίλας, τραμπούκος, τσιράκι των οικονομικά ισχυρών.

Μαθαίνω ότι ο Μικρός Αιμοβόρος Προστάτης είναι ένα αγαθό, συνεσταλμένο παιδί. Καμία συγγενική σχέση με νεοναζιστικά κυκλώματα. Παραφράζοντας μια αφρικανική παροιμία, την οποία επικαλέστηκε η Χίλαρι Κλίντον το 2007 («χρειάζεται ένα χωριό για να ανατραφεί ένα παιδί» – it takes a village to raise a child), θα λέγαμε ότι χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να φτιαχτεί ένας φασίστας. Και είναι αυτονόητο ότι οι δημογέροντες του χωριού έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, γιατί αν το παιδί πουλάει προστασία, εκείνοι του πουλάνε τον φόβο.

(πηγή: kathimerini.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399