Γάγγραινα για τα παιδιά η βία από το διαδίκτυο…

Κατέληξε ακόμη και σε σεξουαλική κακοποίηση 

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού τονίζει πως το πρόβλημα πρέπει να θέσει όλους σ’ εγρήγορση

Κενά και αδυναμίες που οφείλονται σε δομικές ανεπάρκειες του νομικού και κοινωνικοοικονομικού συστήματος της Κύπρου, που παρακωλύουν την πραγμάτωση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο, αποκαλύπτει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά στην Ετήσια Έκθεσή της για το 2011, την οποία επέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου.

Σε δηλώσεις της, η Επίτροπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βία, εντός και εκτός της οικογένειας, και δη στη βία μέσα από το διαδίκτυο. Η Λήδα Κουρσουμπά δεν έδωσε αριθμητικά στοιχεία σε σχέση με τα παράπονα που λαμβάνει, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει αυξητική τάση, την οποία διαπιστώνει η ίδια μέσα από την επαφή που έχει με τα παιδιά. Την ίδια ώρα, επιδίδοντας την Έκθεσή της στον Πρόεδρο της Βουλής, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για το κράτος δικαίου είναι τα μέτρα λιτότητας, που επιβάλλεται να ληφθούν, να μην καταλήξουν σε παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η κ. Κουρσουμπά εξέφρασε τεράστια ικανοποίηση για την αντιμετώπιση που είχε ο θεσμός του Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού από το Κοινοβούλιο. Όπως ανέφερε, κατά την υπό εξέταση περίοδο, συνέχισε να υπάρχει συνεργασία και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι εισηγήσεις της Επιτρόπου, τόσο όσον αφορά την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου όσον και στο νομοθετικό έργο, και έχει επιτευχθεί από το Κοινοβούλιο η ψήφιση σειράς νομοθεσιών που συμβάλλουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Τα προβλήματα 

Σύμφωνα με την Επίτροπο, στην Έκθεση για το 2011 εντοπίζονται προβλήματα που αφορούν τη βία -φυσική, ψυχολογική, σεξουαλική και άλλες μορφές- εντός της οικογένειας και εκτός αυτής. Ιδιαίτερα η κ. Κουρσουμπά αναφέρθηκε στη βία μέσα από το διαδίκτυο, τονίζοντας ότι «πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση». Όπως είπε, υπήρξαν και περιπτώσεις που το αποτέλεσμα ήταν η σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού. Περαιτέρω, αναφέρθηκε και σε μίαν άλλη μορφή κακοποίησης μέσα από το διαδίκτυο, τη «συνεχιζόμενη κακοποίηση με στόχο τον εξευτελισμό του παιδιού», το γνωστό «μπούλινγκ», τονίζοντας την ανάγκη οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν προγράμματα, μέσα από τα οποία ο γονέας να μπορεί να μαθαίνει γι΄ αυτές τις μορφές βίας και πώς να χειρίζεται τέτοια προβλήματα.

Μαιευτικές κλινικές αρνούνταν να δώσουν πιστοποιητικά γέννησης

ΚΑΤΑ το 2011, την Επίτροπο απασχόλησαν πολλές περιπτώσεις οικογενειών «που παρουσιάζουν δυσλειτουργία», ενώ μεγάλο πρόβλημα εντόπισε και στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών. «Έχουμε διαπιστώσει μία δυσλειτουργία σε σχέση με τη συνεργασία, ώστε τα παιδιά που επηρεάζονται από τέτοιας φύσεως προβλήματα να έχουν συνεχιζόμενη στήριξη αμέσως και αποτελεσματικά, για να ξεπεράσουν κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν», είπε η κ. Κουρσουμπά.

Το 2011 η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων των Παιδιού παρενέβη σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μαιευτικές κλινικές αρνούνταν να δώσουν στους γονείς πιστοποιητικά για τη γέννηση του παιδιού, με σκοπό να πιέσουν τους γονείς να καταβάλουν τα νοσήλια. «Αυτό», επισήμανε η κ. Κουρσουμπά, «παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών και τα αφήνει εκτεθειμένα ακόμα και σε πώληση». Η Επίτροπος σημείωσε με ικανοποίηση ότι στις πλείστες των περιπτώσεων που παρενέβη, οι κλινικές συμμορφώθηκαν, ωστόσο υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις όπου εξακολούθησαν να αρνούνται, με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία.

(πηγή: sigmalive.com)

Share
Κατηγορίες: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399