«Κατάσταση επικίνδυνη για τα παιδιά»

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

Αντί γιατρών… εισαγγελέας στην Παιδοχειρουργική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη. Μηνυτήρια αναφορά για το σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη γιατρών, που εκθέτει σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς, καταθέτει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών. «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τα παιδιά», καταγγέλλουν.

Αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ επισκέφθηκε ήδη την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, και της εξέθεσε προφορικά την «επικίνδυνη κατάσταση» που επικρατεί στην Παιδιατρική, ιδίως όμως στην Παιδοχειρουργική κλινική τού «Γεννηματάς».

«Ήδη συντάσσεται σχετική μηνυτήρια αναφορά που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Παιδοχειρουργική του νοσοκομείου καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένες ανάγκες με μόλις τρεις ειδικούς γιατρούς και μία ειδικευόμενη. Ειδικά στη γενική εφημερία, δηλαδή 10 φορές τον μήνα, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται από μόλις δύο εφημερεύοντες γιατρούς!

«Όταν έρθει ένα επείγον περιστατικό για το χειρουργείο δεν υπάρχει άλλος γιατρός να υποδεχθεί κανένα άλλο παιδί που θα έρθει και θα χρειάζεται εξέταση. Έτσι, χάνεται πολύτιμος χρόνος, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των άλλων περιστατικών. Κάποιο από αυτά μπορεί να είναι πολύ σοβαρό…» εξηγεί ο κ. Πλωμαρίτης.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Οι γιατροί έχουν και στο παρελθόν απευθύνει έκκληση για τη στελέχωση της κλινικής ώστε να αντεπεξέρχεται με ασφάλεια στις εφημερίες, στα χειρουργεία και στα τακτικά ιατρεία.

Ωστόσο, καμιά ανταπόκριση δεν υπήρξε από το υπουργείο Υγείας και το πρόβλημα παραμένει άλυτο… κι επικίνδυνο.

Πέραν αυτών, η ΕΝΙΘ καταγγέλλει ότι το πρόγραμμα εφημερίας υπερβαίνει τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της ελληνικής νομοθεσίας. Αντιθέτως, το ήδη εξαντλητικό πρόγραμμα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο καθώς, λόγω οικονομικής κρίσης, εφημερεύουν όλο και λιγότεροι γιατροί.

Και στη Νάουσα

Με τρεις γιατρούς και με τον κίνδυνο να μη «βγαίνουν» οι εφημερίες λειτουργεί η Ορθοπεδική κλινική στο νοσοκομείο της Νάουσας. Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση κρίσιμη και μιλούν για Λερναία Υδρα προβλημάτων που αναφύονται το ένα μετά το άλλο.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, το Σωματείο Εργαζομένων χτυπάει «καμπανάκι» εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για ενδεχόμενο κλείσιμο της Ορθοπεδικής 15 μέρες τον Μάρτιο, αλλά και φόβους ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Τον Μάιο θα αποχωρήσει ακόμη ένας ορθοπεδικός, με αποτέλεσμα να προκύψει νέο κενό στην κάλυψη των εφημεριών.

(πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399