Eπιδείνωση της όρασης παρατηρείται συχνότερα στα κορίτσια

 

Μελέτες από τον χώρο της οφθαλμολογίας αναφέρουν ότι, παρόλο που τα αγόρια ασχολούνται περισσότερο με ηλεκτρονικά παιχνίδια και video games, διατηρούν σε καλύτερη κατάσταση την όρασή τους από τα κορίτσια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αγόρια είναι πιο κινητικά, τρέχουν περισσότερο και αθλούνται συχνότερα. Η κίνηση βοηθάει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και το εμπλουτισμένο με οξυγόνο αίμα βοηθά την καλύτερη  τροφοδοσία του ματιού. Γι’ αυτό η όραση στα αγόρια είναι συγκριτικά καλύτερη.

Από την άλλη τα κορίτσια είναι πιο επιμελή, διαβάζουν περισσότερο και ασχολούνται με διάφορες χειροτεχνίες. Έτσι η μυωπία εμφανίζεται 5-7 % συχνότερα από ότι σε αγόρια της ίδιας ηλικίας.

Για την προστασία της όρασης των μαθητών και ιδιαίτερα των μικρών τάξεων συνιστάται η προσοχή των γονέων στα παρακάτω:

Προσπαθείστε να περιορίσετε τον χρόνο που απασχολείται το παιδί στον υπολογιστή ή την τηλεόραση σε όχι περισσότερο από 30΄ημερησίως.

Εάν αυτό δεν είναι κατορθωτό, δοκιμάστε να συνηθίσει το παιδί  σας μετά από κάθε μισή ώρα οπτικής επιβάρυνσης (είτε αυτό είναι διάβασμα είτε παρακολούθηση τηλεόρασης) δύο-τριών λεπτών διαλείμματα και λίγη γυμναστική για τα μάτια (μετακινώντας το βλέμμα του από το ένα πολύ  κοντινό σημείο μακριά, απέναντι πάνω ή κάτω).

Φροντίστε το παιδί να κάθεται σε ίσια, σχεδόν ορθογώνια στάση. Η απόσταση μεταξύ του τραπεζιού και του σιαγώνα του να είναι περί τα 33 εκατοστά. Αυτό υπολογίζεται πολύ απλά τοποθετώντας τον αγκώνα του χεριού του στο τραπέζι και στηρίζοντας το σαγόνι του με την παλάμη. Αυτή είναι η ζητούμενη απόσταση, δηλαδή περίπου 30-33 εκατοστά.

Το παιδί βοηθάει την όρασή του όσο πιο πολύ κινείται, ή ακόμα καλύτερα, όταν αθλείται. Σπορ που βοηθούν την όραση είναι η κολύμβηση, το τένις, το πιγκ-πογκ κλπ. Τα παιχνίδια με την κινούμενη μπάλα γυμνάζουν και δυναμώνουν την εστίαση  του εσωοφθαλμικού μυ, κι αυτό γιατί απαιτούν το βλέμμα να στρέφεται εναλασσόμενο τόσο κοντά όσο και μακριά.

Μην ξεχνάτε τέλος και την μεγάλη σημασία της σωστής διατροφή του παιδιού με πολλές απαραίτητες  βιταμίνες, όπως π.χ. του καρότου. Το ασβέστιο είναι ωφέλιμο όχι μόνο για τα οστά, αλλά και για την συνδετική ύλη η οποία διαμορφώνει τον βολβό του ματιού. Κατά την ανάπτυξη του βολβού αυτή η ύλη σταδιακά υπόκειται σε φθορές. Το ασβέστιο βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας και της αντοχής της ύλης του ματιού. Τέλος, προσπαθείστε το παιδί να περιορίσει τα γλυκά. Σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία η υπερβολική ινσουλίνη στο αίμα, μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη του βολβού του ματιού, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση της μυωπίας.

 

Share
Κατηγορίες: Υγεία για όλους. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399