Πρωινό ξύπνημα: Βοηθήστε το παιδί να το συνηθίσει

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά. Και όταν βιάζεστε να τα ετοιμάσετε για το σχολείο, προκειμένου να φτάσετε και εσείς εγκαίρως στη δουλειά σας, τα πρωινά στο σπίτι μπορούν να γίνουν… εφιάλτης!

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βοηθήσετε τα παιδιά να ξυπνούν πιο εύκολα και να ετοιμάζονται πιο γρήγορα για το σχολείο.

Καλός προγραμματισμός από νωρίς

Η αλήθεια είναι ότι αν περιμένατε μέχρι την πρώτη μέρα του σχολείου για να βάλετε τα παιδιά σε πρόγραμμα πρωινού ξυπνήματος, μετά τις διακοπές, μάλλον… αργήσατε! Θυμηθείτε το του χρόνου, λοιπόν, πως αν ξεκινήσετε π.χ. μία εβδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να ξυπνάτε τα παιδιά όλο και πιο νωρίς τις καθημερινές, θα τους έρθει πιο «ομαλά» το ξύπνημα της πρώτης μέρας. Εξυπακούεται ότι για να ξυπνούν όλο και νωρίτερα τα παιδιά θα πρέπει και νωρίτερα να πέφτουν για ύπνο.

Αναδιοργάνωση για όλη την οικογένεια

Για να κοιμάται, βέβαια, το παιδί νωρίτερα, πρέπει ανάλογα να προσαρμοστεί το συνολικό του πρόγραμμα, π.χ. να σταματά το παιχνίδι νωρίτερα το απόγευμα, θα το κάνετε μπάνιο νωρίτερα, να τρώει βραδινό νωρίτερα. Επίσης, περιορίστε τον χρόνο που το παιδί κάνει διάφορα πράγματα πριν κοιμηθεί, π.χ. που βλέπει τηλεόραση ή παίζει.

Προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ

Ένας βασικός κανόνας για πιο εύκολο πρωινό ξύπνημα είναι να έχετε προετοιμάσει τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ, οπότε το πρωί να πρέπει να γίνουν μόνο τα βασικά. Φροντίστε λοιπόν από το βράδυ να έχετε έτοιμη τη σάκα των παιδιών, να τους έχετε διαλέξει ρούχα, ακόμα και να έχετε ετοιμάσει το κολατσιό τους. Έτσι, το πρωί οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένες: Πλύσιμο δοντιών και προσώπου, χτένισμα, ντύσιμο, πρωινό και… έξω από την πόρτα!

Το καινούργιο ρολόι

Είτε το παιδί έχει μάθει την ώρα είτε όχι, ένα μεγάλο χαρούμενο ρολόι στο δωμάτιό του μπορεί να του δώσει κίνητρο να σηκωθεί πιο εύκολα! Τι εννοούμε; Διαλέξτε μαζί το ρολόι, με το οποίο θα διακοσμήσετε το δωμάτιό του. Δείξτε του την ώρα που πρέπει κάθε βράδυ να πέφτει για ύπνο και κάθε πρωί να ξυπνά, για να είναι στην ώρα του για το σχολείο. Βάλτε μαζί το ξυπνητήρι (και το snooze) και δείξτε του, στο ρολόι, την ώρα που θα πρέπει να φεύγετε από το σπίτι. Με τον τρόπο αυτόν το παιδί μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα για τον ρυθμό προετοιμασίας του.

Αγκαλίτσες και φιλάκια

Πολλά παιδιά, για να ξυπνήσουν καλύτερα το πρωί, χρειάζονται λίγο από… μανούλα. Θέλουν χαδάκια, φιλάκια και λίγο χρόνο για χουζούρι. Μην τους στερήσετε αυτήν τους την απόλαυση, απλά βάλτε το ξυπνητήρι 5 λεπτά νωρίτερα. Φροντίστε, όμως, να είστε αυστηρή με το πόση ώρα θα κρατήσουν αυτές οι αγκαλιές και δώστε στο παιδί να καταλάβει, με τρυφερότητα αλλά σαφήνεια, πως δεν θα σας «τουμπάρει» με τις… γλύκες του.

Κοιμάται αρκετά;

Το παιδί μπορεί να μην σηκώνεται από το κρεβάτι επειδή πραγματικά νυστάζει και έχει ανάγκη από περισσότερο ύπνο. Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά 3 ετών χρειάζονται περί τις 12 ώρες ύπνου ημερησίως, δηλαδή περί τις 10-11 ώρες το βράδυ και 1-2 ώρες το μεσημέρι. Οι μαθητές Δημοτικού χρειάζονται περίπου 10-11 ώρες ύπνου συνολικά (άσχετα με το αν κοιμούνται ή όχι το μεσημέρι), ενώ οι έφηβοι χρειάζονται 9-10 ώρες ύπνου ημερησίως.

Ετοιμαστείτε πρώτα εσείς

Κερδίστε χρόνο από την προετοιμασία του παιδιού το πρωί, με το να έχετε πρώτα ετοιμαστεί εσείς. Φροντίστε, λοιπόν, να βάλετε το ξυπνητήρι σας όσο νωρίτερα χρειάζεστε, πριν από το ξυπνητήρι του παιδιού) για να είστε καθ’όλα έτοιμη όταν θα το σηκώσετε και να μπορείτε να επικεντρωθείτε, έτσι, μόνο στην δική του προετοιμασία.

Κάτι νόστιμο για πρωινό!

Αναζητάτε τρόπους για να παρακινήσετε το παιδί να σηκωθεί από το κρεβάτι; Δελεάστε το με το αγαπημένο του πρωινό! Με ένα ζεστό σοκολατούχο ρόφημα ή με ένα κέικ-έκπληξη που έχετε πάρει από την προηγούμενη μέρα, χωρίς να το ξέρει.

Βάλτε μουσική

Ένας ευχάριστος τρόπος για να ξυπνάτε οικογενειακώς το πρωί είναι να βάζετε δυνατά, χαρούμενη μουσική. Είτε από τον αγαπημένο σας σταθμό είτε από κάποιο playlist που μπορείτε να ετοιμάσετε αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, η μουσική σίγουρα θα βοηθήσει τα παιδιά να ανοίξουν πιο εύκολα τα μάτια τους. Για να καταφέρετε να τα σηκώσετε και από το κρεβάτι, μάλιστα, φροντίστε η μουσική να είναι και πολύ χορευτική!

Το «καροτάκι» τους

Έχετε απελπιστεί με το γεγονός ότι απλά ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ; Χρησιμοποιήστε ένα «καρότο»: Τι αρέσει στο παιδί σας; Ένα συγκεκριμένο παιδικό στην τηλεόραση; Ένα παιχνίδι στον υπολογιστή; Τάξτε το! Πείτε του ότι όσο πιο γρήγορα σηκωθεί και ετοιμαστεί, τόσο περισσότερα ελεύθερα λεπτά θα του απομείνουν για την αγαπημένη του ασχολία. Ξεκινήστε το χρονόμετρο!

Να είστε ψύχραιμη!

Έχετε παρατηρήσει ότι τις φορές που βιάζεστε, έχετε άγχος και εκνευρισμό, τα παιδιά (λες και το κάνουν επίτηδες) κινούνται σε όλο και πιο αργούς ρυθμούς; Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά είναι να ηρεμήσετε, να σταματήσετε ό,τι κάνετε, να πιάσετε το παιδί από τους ώμους και να το κοιτάξετε στα μάτια για να το… επαναφέρετε!

Κάθε πράξη έχει και κάποια επίπτωση

Η συνέπεια είναι μία τακτική που θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα με το παιδί, ακόμα και τα πρωινά που βιάζεστε πολύ. Αν, λοιπόν, καταφέρατε να το σηκώσετε από το κρεβάτι και τώρα αντιμετωπίζετε το πρόβλημα ότι π.χ. δεν βάζει τα παπούτσια του, απειλήστε το ότι θα το αφήσετε να πάει στο σχολείο ξυπόλυτο. Και αν συνεχίσει να αντιδρά, κάντε το. Αφήστε το να βγει από το σπίτι χωρίς παπούτσια και δείτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Σύντομα θα νιώσει ντροπή και θα θέλει τα παπούτσια του (τα οποία φυσικά εσείς θα έχετε πάρει μαζί). Δώστε αυτό το μάθημα μία φορά και πιθανώς να μη χρειαστεί να το ξαναδώσετε.

Συζητήστε το

Μετά από μερικά δύσκολα πρωινά, ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνετε μία σοβαρή συζήτηση με το παιδί. Ιδανικά ένα βράδυ, πριν κοιμηθεί. Εξηγήστε του ότι δεν είναι δυνατόν κάθε πρωί να φεύγετε όλοι από το σπίτι με πονοκέφαλο, ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν ωφελεί κανέναν και ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ως μαθητής, το να ξυπνά νωρίς είναι μία από τις καθημερινές του υποχρεώσεις, όπως είναι και για εσάς, το να πηγαίνετε εγκαίρως στη δουλειά σας. Το πρωινό ξύπνημα είναι μία συνθήκη που θα ισχύει για πολλά χρόνια ακόμα στη ζωή του και καλά θα κάνει να την συνηθίσει και να την δεχτεί, για να μην υποφέρει κάθε μέρα. Μπορείτε, μάλιστα, να ρωτήσετε το παιδί τι θα το έκανε πιο χαρούμενο το πρωί και τι πιστεύει ότι θα το βοηθούσε να σηκωθεί από κρεβάτι. Αντίστοιχη συζήτηση, με απλούστερους όρους, μπορείτε να κάνετε και με ένα νήπιο, λέγοντάς του ότι όλα τα παιδάκια ξυπνούν νωρίς για το σχολείο και ότι όσο αργούν τόσο περισσότερο παιχνίδι και διασκέδαση χάνουν.

Ξυπνάτε ακόμα πιο νωρίς

Ξέρουμε, αυτή η συμβουλή δεν σας αρέσει καθόλου, όμως αν τίποτα από τα παραπάνω δεν «πιάνει» ο μόνος τρόπος για να προλαβαίνετε να είστε όλοι στις δουλειές σας στην ώρα σας, είναι να ξυπνάτε ακόμα πιο νωρίς. Και να ελπίζετε ότι σιγά-σιγά τα παιδιά θα μπουν σε έναν «στρατιωτικό» ρυθμό πρωινής προετοιμασίας, που ίσως σας επιτρέψει να μεταφέρετε την αφύπνιση 10 λεπτά αργότερα μετά από μερικούς μήνες.

(πηγή: mama365.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399