Βάζουν λουκέτο στα Ελληνικά σχολεία της Φρανκφούρτης

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινότητα της Φρανκφούρτης το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας να βάλει λουκέτο στα ελληνόφωνα σχολεία της περιοχής.

Οι Έλληνες μετανάστες και ομογενείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου από την γερμανική μεγαλούπολη, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα παιδιά τους, είναι πλέον καταδικασμένα να στερηθούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να λάβουν ελληνική παιδεία, εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής.

Παρά την ψήφιση του νόμου… «ταφόπλακα» για το ελληνικό στοιχείο της διασποράς, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Γονέων Ελληνικών Σχολείων Φρανκφούρτης» δηλώνουν αποφασισμένα να αγωνιστούν, προκειμένου να κρατήσουν ζωνανά τα σχολεία τους, ελπίζοντας ότι τα παιδιά τους θα συνεχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα και την ιστορία της πατρίδας των προγόνων τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Γονέων Ελληνικών Σχολείων Φρανκφούτης:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ

Ο νέος νόμος 4027/2011 για την «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό» που προωθεί η κυβέρνηση περικόπτει δραστικά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Όσα οι κυβερνήσεις μαζί με την Τρόικα, εφαρμόζουν στην Ελλάδα από ότι φαίνεται επιδιώκουν να τα προωθήσουν και στα σχολεία του εξωτερικού. Με το νέο νομοσχέδιο επιταχύνουν την υποβάθμιση που ούτως η άλλως βιώνουν εδώ και δεκαετίες τα παιδιά μας πηγαίνοντας σε σχολεία που αποτελούν το τελευταίο σκαλοπάτι στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, λειτουργώντας ως σχολεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Τώρα η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή με το κλείσιμο των ήδη ελάχιστων και γεμάτα ελλείψεις ελληνικών σχολείων. Στη θέση τους φέρνει κέντρα επιφανειακής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, τα «Κέντρα Λόγος» που στόχο έχουν στην καλύτερη των περιπτώσεων τα παιδιά μας να μαθαίνουν μόλις ανάγνωση και γραφή. Το νομοσχέδιο αυτό θα μεγαλώσει την κατηγοριοποίηση και τις ανισότητες όχι μόνο ανάμεσα στα παιδιά των Ελλήνων και των Γερμανών αλλά κύρια θα πλήξουν τα παιδιά όσων οικογενειών δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τα παιδιά μας μέσα από ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα αποφοιτούν με τα λιγότερα δυνατά εφόδια και αποτελούν φτηνό ευέλικτο δυναμικό για τον εργοδότη όταν κι αν καταφέρουν να πιάσουν δουλειά.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις και οι διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όλο και περισσότερο εμπλέκονται στην εκπαίδευση των παιδιών μας με σκοπό το κέρδος τους μέσω χορηγιών κι άλλων παρεμβάσεων, ενώ εμείς βάζουμε όλο και περισσότερο το χέρι στην τσέπη.

Συζητούμε και με όσους καθηγητές έχουν απομείνει στα ελληνικά σχολεία και βλέπουμε την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν με τις συμβάσεις που δεν ξέρουν αν και πού θα διδάσκουν μετά από λίγους μήνες. Τους επιβάλλουν καθεστώς «περαστικού» στα σχολεία με όλες τις επιπτώσεις που αυτό έχει στη μόρφωση των παιδιών μας.

Τα 30 εκατομμύρια ευρώ περικοπές που εξαγγέλθηκαν στην εκπαίδευση των ελλήνων μεταναστών, τα κενά και οι ελλείψεις καθηγητών, το κλείσιμο προξενείων αποκαλύπτουν ότι η αγριότητα της αντιλαϊκής επίθεσης στην Ελλάδα έχει άμεσες επιπτώσεις και σε μας τους έλληνες μετανάστες εργάτες και αυταπασχολούμενους, μικρεμπόρους της Γερμανίας.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Απορρίπτουμε συνολικά το νέο νομοσχέδιο και απαιτούμε να παρθεί πίσω.

Αγωνιζόμαστε για: 

 να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο χωρίς να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ένταξη σε ένα ενιαία δημόσια αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.

ένα σχολείο χωρίς καμία κατηγοριοποίηση, χορηγούς και κέρδη. Με επαρκή αριθμό καθηγητών και πλήρη εξοπλισμό. Σχολείο που θα μορφώνει και θα εφοδιάζει τα παιδιά μας με όλη τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, των εθίμων και των παραδόσεων μας, έτσι ώστε κάθε παιδί να είναι σε θέση να συνεχίσει τη ζωή του είτε μείνει εδώ είτε επιστρέψει στην Ελλάδα.

Παίρνουμε την υπόθεση της εκπαίδευσης των παιδιών μας στα χέρια μας, καλούμε όλους τους γονείς, καθηγητές, μαθητές όπως και κάθε μετανάστη, να πάρει ενεργά μέρος στον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση και το λουκέτο των σχολείων.

Παλεύουμε για το σχολείο που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των παιδιών μας,έτσι ώστε να έχουν όλα τα παιδιά μας μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ένα εξασφαλισμένο μέλλον για όλους.

(πηγή: apodimoi-krites.gr)

Share
Κατηγορίες: Ελληνικό Σχολείο Ομογένειας. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399