Ο εφιάλτης της ασιτίας σε σχολεία της Κρήτης

Την ώρα που περιστατικά υποσιτισμού σε σχολεία της Κρήτης κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, ιδιωτικές πρωτοβουλίες ανθρωπιάς επιχειρούν να βάλουν ανάχωμα στο φαινόμενο που είναι εκτός ελέγχου… Στην εποχή της ψηφιοποίησης και του υποτιθέμενου διαδραστικού σχολείου, στην Κρήτη υπάρχουν μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού.

Στη σκιά του φαινομένου που αποτελεί γροθιά για την τοπική κοινωνία, στο Ρέθυμνο δημιουργήθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης με στόχο την προμήθεια τροφίμων σε μαθητές και μαθήτριες της πόλης. Η δημιουργία του δικτύου αποτελεί πρωτοβουλία φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, όταν κατά την πρακτική τους άσκηση στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου διαπίστωσαν “εκρηκτικό” πρόβλημα. Πλέον η πρωτοβουλία μετράει τρεις μήνες ζωής και προσφέρει τρόφιμα σε παιδιά 15 άπορων οικογενειών.

Η ανακοίνωση του δικτύου αλληλεγγύης

Όσα είδαμε, επιβεβαιώθηκαν από τους δασκάλους και από τον διευθυντή του σχολείου και συνοδεύτηκαν από επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτά τα περιστατικά υποσιτισμού, αποτελούν έκφανση μιας σκληρής καθημερινότητας με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι εν έτει 2013.

Γεγονότα όπως αυτά εντείνονται όλο και περισσότερο, με παιδιά που έρχονται νηστικά στο σχολείο καθώς οι γονείς τους αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Απέναντι σε αυτά, που δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας και εξοντώνουν σιγά σιγά κομμάτια της, καλούμαστε να πάρουμε θέση.

Βλέποντας αυτήν την αναγκαιότητα και με στόχο την άμεση κινητοποίηση, συγκεντρωθήκαμε και αποφασίσαμε τη δράση μας. Το δίκτυο μας, στοχεύει στη συλλογή τροφίμων (2 φορές το μήνα – εβδομάδα παρά εβδομάδα – μέχρι τον Ιούνιο 2013, δηλαδή τη λήξη της σχολικής χρονιάς) που θα προσφέρονται ανώνυμα από παραγωγούς και καταστήματα τροφίμων, χωρίς τη διαμεσολάβηση κέρδους και χρημάτων. Συλλέγονται από τα μέλη του δικτύου και μοιράζονται στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ως θεμέλιό της την αλληλεγγύη και λειτουργεί στα πλαίσια της αυτό-οργάνωσης. Μιλάμε για μια αυτο-οργανωμένη δομή που στόχο της έχει την αλληλοϋποστήριξη και αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός νέου είδους σχέσεων μεταξύ των μελών της κοινωνίας, που στην ουσία αξιοποιεί τις δυνατότητες της βάσης της – δηλαδή τον καθένα από εμάς για μας – για την κάλυψη των αναγκών της.

Στην πλειοψηφία της η κοινωνία του Ρεθύμνου έχει δείξει όχι μόνο ότι συμμερίζεται αλλά και ότι συμμετέχει στην προσπάθεια του δικτύου. Από τα μέσα του Ιανουαρίου 2013, που ξεκίνησε η συλλογή των τροφίμων, άμεση ήταν η ανταπόκριση και η συμβολή των μικροπαραγωγών της λαϊκής αγοράς και των μικρότερων καταστημάτων που συμμετέχουν στο δίκτυο.

Αντίθετα οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κράτησαν μια μάλλον αδιάφορη στάση. Μέχρι στιγμής η προσπάθειά μας έχει σημειώσει επιτυχία: αυτή τη στιγμή 10 – 15 άπορες οικογένειες μαθητών του 8ου δημοτικού παίρνουν από το δίκτυο, δύο φορές τον μήνα, μια ποσότητα τροφίμων που μπορεί να καλύψει τουλάχιστον κάποιες βασικές τους ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να αναζητούμε τη στήριξη νέων παραγωγών/προμηθευτών καθώς και νέων μελών για τη συνέχιση και την ενίσχυση του δικτύου μας.

Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν αναιρούν την ευθύνη του κοινωνικού κράτους, που συνεχώς καταρρέει υπό το βάρος των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, που με πρόφαση την οικονομική κρίση, παίρνει μέτρα εξαθλίωσης και αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας. Ενός κοινωνικού κράτους που άλλωστε δεν υπήρξε πάντα εκεί για όλους.

Τρανταχτά παραδείγματα των παραπάνω αποτελούν, οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για τα συσσίτια στους μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της χώρας που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα. Στο ίδιο κλίμα, οι υποσχέσεις του Δήμου Ρεθύμνου για τη χορήγηση κουπονιών σε άπορους έπεσαν στο κενό. Άλλωστε, το βλέμμα του Δήμου Ρεθύμνου είναι στραμμένο στη διεξαγωγή ενός “επιτυχημένου” καρναβαλιού και όχι στους άπορους του Ρεθύμνου που αναζητούν το γεύμα τους στους κάδους απορριμμάτων. Αυτές οι επιλογές δεν μας εκπλήσσουν, καθώς είναι μια πάγια τακτική είσπραξης πολιτικού κέρδους και εφησυχασμού της κοινής γνώμης. Το δίκτυο αλληλεγγύης, δημιουργήθηκε με την προοπτική της συνέχειας και διεύρυνσής του, κάτι το οποίο είναι στο χέρι όλων μας. Για το λόγο αυτό είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι πιστεύουν στην αλληλεγγύη, την αυτο-οργάνωση και την αυτοδιαχείριση των ίδιων των δυνάμεων μας ως κοινωνία. Τέτοιες αυτοοργανωμένες δομές πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν οργανικό κομμάτι της κοινωνίας μας και όχι ένα απλό συμπλήρωμά της.

Έχοντας αυτά ως θέση, το δίκτυο οργανώνεται και συντονίζεται στη βάση συνελεύσεων με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα. Στις συνελεύσεις αυτές, συζητάμε, διατυπώνουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και όλοι/ες έχουμε ισότιμη συμμετοχή, συνθέτοντας τις απόψεις μας με διάλογο. Όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το δίκτυο, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στη διεύθυνση:

diktyo-allhlegguhs@googlegroups.com

(πηγή: prismanews)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399