Η Ρωσία στην πρώτη θέση αποδημητικών πουλιών

Η απογραφή των πουλιών που εκπονείται από  ορνιθολόγους – ερασιτέχνες σε κάποιες χώρες της Ευρώπης κατέδειξε ότι τα περισσότερα πουλιά αυτή την άνοιξη, σχεδόν 17,8 χιλιάδες, γύρισαν από τις ζεστές χώρες στη Ρωσία.

Ορνιθολόγοι και όσοι θέλουν στις χώρες της Ευρώπης, από την Ισπανία μέχρι τη Ρωσία, διεξάγουν τον ετήσιο υπολογισμό των αποδημητικών πουλιών που γυρίζουν την άνοιξη, και καταγράφουν πόσα και τι είδους πουλιά είδαν σημειώνοντας στον χάρτη του προγράμματος  τα στοιχεία αυτά που επικαιροποιούνται κάθε μέρα.
«Η Ρωσία φέτος κατέχει την πρώτη θέση για τον αριθμό των πουλιών που ήρθαν την άνοιξη», ενημέρωσε η επικεφαλής του προγράμματος καταμέτρησης των πουλιών στη Ρωσική Ομοσπονδία, Ναδέζδα Κισελέβα. Σύμφωνα με τη δήλωσή της τη Ρωσία μπορεί να τη σπρώξει από την πρώτη θέση η Ιταλία όπου στις 13 Μαΐου οι παρατηρητές των πουλιών κατέγραψαν πάνω από 16 χιλιάδες πουλιά που γύρισαν μετά τον χειμώνα. Η Κισελέβα επίσης σημείωσε ότι η απογραφή των πουλιών στη Ρωσία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουνίου, όταν θα έχει γίνει επεξεργασία όλου του  όγκου δεδομένων και κάλεσε όσους θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Ανάμεσα στις περιοχές της Ρωσίας την πρώτη θέση στον αριθμό των αποδημητικών πουλιών που γύρισαν, σήμερα κατέχει η περιοχή της πόλης Νίζνι Νόβγκοροντ, όπου παρατηρήθηκαν πάνω από οκτώ χιλιάδες αποδημητικά πουλιά. Τα περισσότερα είναι ο λευκός πελαργός, πάνω από 700 πουλιά, που καταγράφηκαν στην περιοχή της πόλης Μπριάνσκ.
Στη Ρωσία η ετήσια «απογραφή»  των πέντε ειδών πτηνών – του λευκού πελαργού, της χελιδόνας, της σταχτάρας, του κούκου και του μελισσοφάγου, άρχισε το 2006. Την απογραφή διοργανώνει η Ένωση Προστασίας των Πτηνών της Ρωσίας η οποία έχει ως κύριο στόχο της καμπάνιας την συλλογή πληροφοριών για το πότε τα αποδημητικά πουλιά επιστρέφουν στους τόπους κατοικίας τους. Ακόμα και τα πιο στοιχειώδη δεδομένα που συλλέγονται από μεγάλο αριθμό ανθρώπων δίνουν πολύτιμα στοιχεία για τις αλλαγές που παρατηρούνται στις μετακινήσεις των πτηνών χρόνο με χρόνο. Όταν θα συλλεχτούν αρκετά δεδομένα, οι ορνιθολόγοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στις ημερομηνίες άφιξης.

(πηγή: briefingnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399