Επτά σημάδια εξάρτησης των μικρών παιδιών από έξυπνες συσκευές

Τα τελευταία χρόνια και μετά την έλευση πολλών «έξυπνων» φορητών συσκευών στην ζωή μας, οι ψυχολόγοι παρατηρούν συμπτώματα εξάρτησης και στέρησης σε άτομα τα οποία κάνουν χρήση έξυπνων κινητών και tablets.

Έτσι όταν οι συσκευές αυτές μπαίνουν στα σπίτια μας, είναι φυσικό να πέφτουν και στα χέρια μικρών παιδιών, τα οποία κάνουν αλόγιστη χρήση. Όπως αναφέρει το livescience.com, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τετράχρονου κοριτσιού στην Μεγάλη Βρετανία που αναγκάστηκε να επισκεφθεί ψυχολόγο, εξαιτίας της εξάρτησης που είχε αναπτύξει με το tablet του.

Η επιστημονική κοινότητα σκέφτεται να εντάξει τέτοιου είδους ψυχικές διαταραχές στα εγχειρίδιά της καθώς οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πλέον ορατές.

Με ποιο τρόπο, όμως, κάποιος γονιός μπορεί να καταλάβει ότι το παιδί του είναι εξαρτημένο από τέτοιες συσκευές; Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη λίστα:

  • Η στέρηση από κινητά τηλέφωνα και tablets, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες τείνει να εμφανίζεται σε ανθρώπους και τα συμπτώματα είναι παρόμοια της στέρησης από αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες. Έτσι σύμφωνα με έρευνες, άτομα τα οποία στα πλαίσιά αυτών των ερευνών στερήθηκαν το τηλέφωνό τους ή άλλες παρόμοιες συσκευές εμφάνισαν άγχος και κατάθλιψη. Μάλιστα ένας από τους συμμετέχοντες είχε φαγούρα, όπως ακριβώς ένας χρήστης ηρωίνης.
  • Όπως και στην περίπτωση των ναρκωτικών ουσιών, έτσι και εδώ ένας χρήστης χρειάζεται όλο και περισσότερο από το «ναρκωτικό» του. Στην περίπτωσή μας μπορεί να παιδί, ενώ αρχικά ικανοποιείται με 10 λεπτά ενασχόλησης με ένα tablet, μετά από λόγο καιρό θα θέλει να το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο και αυτό είναι ένα σημάδι εξάρτησης
  • Ακόμη όταν ένα παιδί έχει χάσει εντελώς το ενδιαφέρον του για άλλες δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός ή το παιχνίδι με τα αδέρφια του και το μόνο που σκέφτεται είναι πότε θα πάρει στα χέρια του το tablet, τότε αυτό ίσως είναι ένα σημάδι εξάρτησης. Φυσικά το παραπάνω πρέπει να συμβαίνει σε υπέρμετρο βαθμό έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ως σύμπτωμα. Το να προτιμά ένα παιδί να παίξει ένα παιχνίδι στο tablet του περισσότερο από το να επιδοθεί σε κάποια άλλη δραστηριότητα δεν είναι μεμπτό.
  • Συνήθως ένα εξαρτημένο άτομο είναι ανίκανο να ελέγξει τον εαυτό του. Αν και ένα τετράχρονο δεν φημίζεται για την αυτοσυγκράτηση του, όταν η προσπάθεια ενός γονιού να πάρει από το παιδί του κάποια συσκευή οδηγεί συνεχώς σε καυγάδες, τότε ο γονιός θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πως πρέπει να θέσει όρια στο παιδί του.
  • Ένα άλλο φαινόμενο που θα έπρεπε να βάλει τους γονείς σε υποψίες είναι η συνήθεια του παιδιού να παίρνει το tablet ή το κινητό και να κρύβεται από τους υπόλοιπους ώστε να παίξει με αυτό. Συνήθως αυτό συμβαίνει έτσι ώστε το παιδί να κερδίσει περισσότερο χρόνο με αυτό ή να εξαπατήσει τους γονείς του και να τους κάνει να πιστέψει πως δεν το χρησιμοποιεί.
  • Άλλη μία συνηθισμένη πρακτική, η οποία είναι ένα εν δυνάμει σημάδι εξάρτησης είναι η τάση του παιδιού να καταφεύγει στην χρήση των φορητών συσκευών ώστε να αποφύγει αρνητικά συναισθήματα ή καταστάσεις. Για παράδειγμα αν ένα παιδί ζητάει συνεχώς το tablet του μετά από ένα καυγά με αδέρφια ή γονείς, τότε ίσως το κάνει για να κατευνάσει τα αρνητικά του συναισθήματα.
  • Τέλος όταν υπάρχει μία τέτοιου είδους εξάρτηση, τότε είναι συχνό φαινόμενο ένα μικρό παιδί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τις σχέσεις του με συνομηλίκους ή αδέρφια, όπως επίσης και το διάβασμά του για το σχολειό και άλλες δραστηριότητες. Η κεντρική ιδέα είναι το ότι τα παιδιά αρχίζουν σιγά σιγά να χάνουν την επαφή τους με το πραγματικό περιβάλλον και αφοσιώνονται στο παιχνίδι με τις φορητές συσκευές τους.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως ο υπερβάλλων ζήλος για μια καινούρια δραστηριότητα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Τα περισσότερο από τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να αποφευχθούν, αρκεί οι γονείς από νωρίς να θέσουν όριο στα παιδιά και να τους δώσουν να καταλάβουν πως υπάρχουν επιπτώσεις από την υπερβολική χρήση. Το γεγονός ότι ένα παιδί δεν μπορεί να αποχωριστεί το tablet ή το κινητό του δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι εθισμένο σε αυτό. Ίσως απλά οι γονείς να μην μπορούν να θέσουν τα όριά τους.

(πηγή: iefimerida.gr)

Share
Κατηγορίες: Ψυχολογική στήριξη παιδιών. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399