«H πιο δύσκολη σχολική χρονιά των τελευταίων ετών»

Παρέμβαση πραγματοποιεί ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου,»Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», με ανοιχτή επιστολή που επισυνάπτουμε:

Ανοιχτή Επιστολή

Αρκετό καιρό πριν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είχαμε επισημάνει πως θα είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών.

Είχαμε τονίσει στις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς και τους τοπικούς βουλευτές τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο και τα τεράστια εκπαιδευτικά κενά που υπήρχαν σε επίπεδο νομού Ηρακλείου. Τελικά αφού δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία στα προβλήματα στα οποία διαβλέπαμε , όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, οδηγηθήκαμε στη σημερινή τραγελαφική κατάσταση.

Δυστυχώς, η κυβερνητική πολιτική ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί το δρόμο της διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου. Καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό και μπαλώματα από τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια, ακόμη στα μέσα της σχολικής χρονιάς, να υπάρχουν δεκάδες κενά στις σχολικές μονάδες. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων και εκπαιδευτικούς διαφορετικών κατηγοριών. Η παρεχόμενη μόρφωση των μαθητών μας υποβαθμίζεται, καθώς χάνονται καθημερινά δεκάδες διδακτικές ώρες, τμήματα συγχωνεύονται ακόμη και σήμερα και οι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε περιπλανώμενους θιασώτες με υποχρεωτικές μετακινήσεις. Συνάμα, τα εργασιακά μας δικαιώματα πετιούνται από τη μια μέρα στην άλλη στο καλάθι των αχρήστων.

Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τη σημερινή δραματική κατάσταση που στην οποία έχουν περιέλθει πολλά σχολεία του νομού μας.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΕΝΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δασκάλων 45
Νηπιαγωγών 7
Δασκάλων Ειδικής Αγωγής 3
Δασκάλων Παράλληλης στήριξης 40
Νηπιαγωγών Παράλληλης στήριξης 5
Γυμναστών 8
Αγγλικών 8
Γερμανικών 7
Γαλλικών 2
Μουσικής 2
ΣΥΝΟΛΟ 127

 

ΚΕΝΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Δημ. Σχολείο Ανάληψης Χερσονήσου 1
Δημ. Σχολ. Άρβης 1
Δημ. Σχολ. Ασημίου 2
Δημ. Σχολ. Βώρων 1
Δημ. Σχολ. Γκαγκαλών 1
Δημ. Σχολ. Ελιάς 1
2ο Δημ. Σχολ. Μαλίων 1
Δημ. Σχολ. Μεταξοχωρίου 1
Δημ. Σχολ. Μητρόπολης 1
2ο Δημ. Σχολ. Μοχού 1
Δημ. Σχολ. Πετροκεφαλίου 1
Δημ. Σχολ. Πιτσιδίων 1
Δημ. Σχολ. Σίβα 1
Δημ. Σχολ. Τεφελίου 1
Δημ. Σχολ. Τυλίσου 2
1ο Δημ. Σχολ. Τυμπακίου 2
Δημ. Σχολ. Φόδελε 1
13ο Δημ. Σχολ. Ηρακλείου 1
15ο Δημ. Σχολ. Ηρακλείου 1
25ο Δημ. Σχολ. Ηρακλείου 1
41ο Δημ. Σχολ. Ηρακλείου 1
52ο Δημ. Σχολ. Ηρακλείου 1
Δημ. Σχολ. Αγ. Δέκα 1
ΣΥΝΟΛΟ 27
ΚΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ (ΟΛΟΗΜΕΡΑ)
Νηπιαγωγείο Ασιτών 1
Νηπιαγωγείο Πιτσιδίων 1
Νηπιαγωγείο Χάρακα 1
Νηπιαγωγείο Γαλιάς 1
2ο Νηπιαγωγείο Μοιρών 1
3ο Νηπιαγωγείο Μοιρών 1
3ο Νηπιαγωγείο Τυμπακίου 1
ΣΥΝΟΛΟ 7

*Τα υπόλοιπα κενά δασκάλων υπολογίζονται με βάση το σπάσιμο των τμημάτων που πρέπει να γίνει έπειτα από την υποχρεωτική συγχώνευσή τους. 

Επιτέλους, οι υπεύθυνοι πρέπει να αναρωτηθούν πόσο δύσκολο είναι για έναν μαθητή να «χάσει» ξαφνικά το δάσκαλό του στα μέσα της σχολικής χρονιάς ή δύο τμήματα να συμπτυχτούν επειδή δεν υπάρχουν προσλήψεις εκπαιδευτικών!

Τους καλούμε, λοιπόν, να αφήσουν τα «success story» και τις «λευκές εβδομάδες» και να βρουν άμεσα λύση για τις αμέτρητες εκπαιδευτικές ώρες που χάνονται καθημερινά στα σχολεία μας.

Ως εδώ ! ! !

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος» και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Φαιστός» απαιτούν:

  • Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας να αντιληφθεί επιτέλους τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις και προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν στο νομό Ηρακλείου.
  • Οι τοπικοί βουλευτές να αναδείξουν άμεσα το ζήτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο και να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση.

Για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα σχολεία μας από την έλλειψη εκπαιδευτικών θα πραγματοποιήσουμε την ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 στις 13:30 το μεσημέρι, Παράσταση Διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, την Ομοσπονδία Γονέων, αλλά και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων κάθε σχολείου να συμμετέχουμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, την κανονική λειτουργία των σχολείων, έστω και στα μέσα της σχολικής χρονιάς.

Η μόνη λύση είναι να προσληφθούν εκπαιδευτικοί μέσα από κοινούς δυναμικούς αγώνες εκπαιδευτικών και γονέων, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσσαράς «Φαιστός»

(πηγή: ertopen.com)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399