Κόβουν τη γυμναστική απ’ τα σχολεία

Στην προοδευτική υποβάθμιση και συρρίκνωση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα προχωρά το υπουργείο Παιδείας παρά τις αντιδράσεις βουλευτών, κομμάτων, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και άλλων φορέων.

Χωρίς καμία λογική οι «σοφοί» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής «κουρεύουν» τις ώρες άθλησης από τους μαθητές δημιουργώντας ανησυχίες ως προς τη γενικότερη υποβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, πέραν της μείωσης μιας ώρας από το προηγούμενο σχολικό έτος με την εφαρμογή του Ν.4186/2013 και του Φ.Ε.Κ 2121/Β/2013, φέτος οι ώρες διδασκαλίας θα μειωθούν περαιτέρω στη Β΄ Γυμνασίου και στη Β΄ Λυκείου κατά μια επιπλέον ώρα!

Αναλυτικά από το σχολικό έτος 2014-2015 οι ώρες γυμναστικής διαμορφώνονται: Δύο ώρες ανά βδομάδα στις τάξεις Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου, δύο ώρες την εβδομάδα στην Α’ Λυκείου και μια ώρα την εβδομάδα στις τάξεις, Β’, Γ’ Λυκείου.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ώρα για το μάθημα της σωματικής αγωγής στην Γ΄ τάξη των επαγγελματικών Λυκείων. Στο Δημοτικό, ενώ θα έπρεπε οι ώρες να είναι αυξημένες θα παραμείνουν στις δύο την εβδομάδα σε όλες τις τάξεις.

Οι ενέργειες των «σοφών» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής έρχονται σε πλήρη αντίθεση  με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Νοεμβρίου 2007 βάσει του οποίου τα κράτη μέλη καλούνται «να καταστήσουν την Φυσική Αγωγή υποχρεωτική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να αποδεχθούν την αρχή σύμφωνα με την οποία στο ωρολόγιο πρόγραμμα θα εξασφαλίζονται τουλάχιστον τρία μαθήματα Φυσικής Αγωγής την εβδομάδα, ενώ τα σχολεία πρέπει να ενθαρρύνονται να επεκτείνουν το ελάχιστο αυτό όριο όσο το δυνατόν περισσότερο». Ομάδα εκπαιδευτικών που με αίτημά τους προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων διαμαρτύρονται για το «κούρεμα», προτείνοντας παράλληλα την αύξηση των ωρών της σωματικής αγωγής σε όλες τις τάξεις, σημειώνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνθεί για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και άρα δεν θα χρειαστούν προσλήψεις.

Το protothema.gr επικοινώνησε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι άνθρωποι του οποίου ανέφεραν ότι το υπουργείο γνωρίζει την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με τη μείωση των ωρών και γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε να προστεθεί μια ώρα επιπλέον του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

«Μια ώρα επιπλέον ισοδυναμεί με μια σταγόνα στον ωκεανό» ανταπαντούν οι εκπαιδευτικοί.

Επιστολή με θέμα την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο σχολείο έχει αποστείλει από τις 13/3/2014 και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. « Δεδομένου ότι η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι ένα ουσιώδες στοιχείο αγωγής για όλη μας τη ζωή μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, θεωρούμε αυτονόητη την ενίσχυση του μαθήματος στο νέο σχολείο», αναφέρεται στο περιεχόμενό της.

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με αξιωματούχους από το υπουργείο Παιδείας, στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού οι ώρες γυμναστικής είναι τέσσερις και όχι δύο. Παραλλήλως, επισημαίνεται ότι ένας από τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί για τη χρονιά που έρχεται είναι η προώθηση αθλητικών δράσεων και η ενημέρωση για τη σωστή διατροφή και την παχυσαρκία.

(πηγή: dimokratiki.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399