«Κλιματική αλλαγή: Μέτρα για δράση που μπορείς να αποφασίσεις»

18ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για το Περιβάλλον

Ένα κορίτσι μόλις εννέα ετών από την Σιβηρία της Ρωσίας είναι η νικήτρια του 18ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής για το Περιβάλλον νικώντας πάνω από δύο εκατομμύρια συμμετέχοντες απ’ ολόκληρο τον κόσμο (παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών) με μια ξεχωριστή ζωγραφιά, την εντυπωσιακή απεικόνιση δύο πλανητών.

Έχοντας μεγαλώσει στην Σιβηρία, την πιο δασώδη περιοχή της Ρωσίας, η Λιουντμίλα Μπαλόβνεβα ζώντας μέσα στην φύση μπορεί να αντιληφθεί τι θα σήμαινε η καταστροφή της. «Ζωγράφισα έναν ευτυχισμένο πλανήτη και ένα λυπημένο. Θέλω να κάνω τον Πλανήτη μας ευτυχισμένο, καθαρό και ευγενικό. Οι άνθρωποι που κατοικούν σ’ αυτόν πρέπει να είναι επίσης ευτυχισμένοι. Αν είναι βρώμικος, τότε ο πλανήτης είναι λυπημένος» συμπλήρωσε η μικρή Λιουντμίλα. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η Έσα Χάβαν από την Ινδία.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός που διοργανώνει από το 1991 και κάθε χρόνο το UNEP  (Παγκόσμιο Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον) έχει αγκαλιάσει τα παιδιά σε πάνω από εκατό χώρες.

Ο διαγωνισμός ανέδειξε και τους περιφερειακούς νικητές. Έτσι, στην Ευρώπη όπου υπήρξαν πάνω από 9500 συμμετοχές από 32 χώρες, νικητές αναδείχτηκαν με τα έργα τους οι παρακάτω:

Πρώτο Βραβείο Ευρώπης: Πατρίτσια Ισαμπέλ Ζέσους Σάντος,

14 ετών από την Πορτογαλία

Στο έργο της Πατρίτσια Ισαμπέλ Ζέσους Σάντος απεικονίζει με το πιο εκφραστικό και καλλιτεχνικό τρόπο όλη τη ζημιά που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη μας. Σε κάθε φύλλο του ηλίανθου – που αντιπροσωπεύοει τον πλανήτη μας – απεικονίζονται διάφορες μορφές ρύπανσης που τον οδηγούν σε αργό θάνατο.

Δεύτερο Βραβείο Ευρώπης: Νικόλας Βαν Πελ, 10 ετών από την Γαλλία

Τρίτο Βραβείο Ευρώπης: Σάσα Κοβαλιώφ, 13 ετών από την Ρωσία

Τέταρτο Βραβείο Ευρώπης: Ρίτα Σαρόκινα, 12 ετών από την Ρωσία

Πέμπτο Βραβείο Ευρώπης: Κερέν Ταχτασί, 12 ετών από την Τουρκία

Έκτο Βραβείο Ευρώπης: Αλεξάνδρα Ντέεβα, 11 ετών από την Ρωσία

Έβδομο Βραβείο Ευρώπης: Τζούλια Σακίροβα, 13 ετών από την Ρωσία

Όγδοο Βραβείο Ευρώπης: Αναστασία Πριάζινα, 8 ετών από την Ρωσία

Έννατο Βραβείο Ευρώπης: Γιλμάζ Γκοκσού, 12 ετών από την Τουρκία


Share
Κατηγορίες: Ζωγραφίζουμε τον κόσμο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399