Ζουζουνίζουν οι μέλισσες; Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

 Μέλισσες, σφήκες, κουνούπια κλπ: ζουζουνίζουν στα αλήθεια ή μήπως συμβαίνει τίποτα άλλο και ακούμε αυτό το περίεργο και σπαστικό ζουζούνισμα – βουητό;Αν και θα σας φανεί λιγάκι περίεργο, οι μέλισσες, οι σφήκες, κλπ, δεν ζουζουνίζουν! Είναι πλασματάκια εντελώς αθόρυβα!

Απλά, αν παρατηρήσετε, ακούγεται αυτό το απειλητικό ζουζούνισμα – βουητό, μόνο όταν πετάνε…

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Πολύ απλά, όλο το πράγμα έχει να κάνει με τα φτερά τους και την ταχύτητα που κινούνται, «κοπανώντας» τον αέρα!

Τα φτερά τους κινούνται πολύ γρήγορα όταν πετάνε, και αυτό το «κοπάνημα» του αέρα, δημιουργεί κύματα ήχου που απλά… ταξιδεύουν μέχρι τα αυτιά μας! Όσο μεγαλύτερο και γρηγορότερο το κοπάνημα, τόσο μεγαλύτερος ήχος!

Και θα σκεφτεί κανείς γιατί δεν ακούγεται αυτός ο ήχος και στα πουλιά;

Πολύ απλά, γιατί τα φτερά των πουλιών κινούνται με πολύ μικρότερη ταχύτητα και, αν και διανύουν μεγάλη απόσταση, δεν κοπανάν με τόση δύναμη τον αέρα. Έτσι, στα πουλιά ακούγεται ένας πολύ πιο ήπιος ήχος, διακοπτόμενος, μιας και το φτερούγισμα είναι πολύ αργό.

Για να φανταστείτε διαφορά, ένα μέσο πουλί ανεβοκατεβάζει τα φτερά του 3-4 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ μία μέλισσα, πάνω από 400 φορές!

Έχετε παρατηρήσει έναν ανεμιστήρα που όταν λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου, ενώ αν του «ανεβάσετε» στροφές και τον λειτουργήσετε φουλ, τότε κάνει θόρυβο σαν να «σκίζει» τον αέρα;

Έτσι λοιπόν συμβαίνει και με τις μέλισσες!

Οι μέλισσες ζουζουνίζουν, εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας κίνησης των φτερών τους, και για κανέναν άλλο λόγο!

(πηγή: coolweb.gr)

Share
Κατηγορίες: Οι καλοί μου φίλοι - τα ζώα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399