Τα εκατό υπό εξαφάνιση είδη του ζωικού βασιλείου

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά εκατό είδη της χλωρίδας και της πανίδας βρίσκονται πολύ κοντά στην εξαφάνισή τους, σύμφωνα με λίστα που παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνεδρίου, το οποίο έγινε στη Νότια Κορέα και συντάχθηκε από 8.000 ειδικούς επιστήμονες.

Ζωικές φυλές, όπως ο πίθηκος του Χαινάν ή ο τριδάκτυλος πίθηκος, ανήκουν στα είδη που απειλούνται, αλλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να σωθούν, λόγω του αυξημένου ενστίκτου αυτοσυντήρησης που τα διακρίνει.

Οι πιθανότητες επιβίωσης του Δαίμονα της Τασμανίας είναι αρκετά μικρές, εκτός και αν γίνει στο μέλλον λιγότερο επιθετικός. Ο υπεύθυνος της Ζωολογικής Κοινότητας του Λονδίνου, Τζόναθαν Μπέιλ, τονίζει ότι όλα τα είδη είναι μοναδικά και αναντικατάστατα και πως αν εξαφανιστούν, κανένα χρηματικό ποσό δεν είναι ικανό να τα αντικαταστήσει.

Συνεχίζει λέγοντας ότι πολλά είδη στηρίζουν την επιβίωσή τους στην εξάρτηση, που έχει ο άνθρωπος από αυτά. «Σε περίπτωση, που έχουν να προσφέρουν κάτι στον άνθρωπο, τότε έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν», λέει ο κύριος Μπέιλ. Μερικά είδη, που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον, όπως το γιγαντιαίο κίτρινο μυλοκόπι που προσφέρει μέρος από τα πτερύγιά του, μπορεί να αξίζουν ακόμα και επτά φορές την αξία του χρυσού, καθώς χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ιατρικών σκευασμάτων και έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο.

Το παράνομο εμπόριο ελεφαντοστού στην Αφρική έχει δημιουργήσει αρκετά εμπόδια στην ανάπτυξη και διατήρηση του πληθυσμού των ελεφάντων. «Παρότι η αξία πολλών ειδών μπορεί να μην είναι εμφανής με την πρώτη ματιά, έχουν όλα τη δική τους αξία, αν σκεφτούμε ότι η ύπαρξή τους συμβάλει στην ισορροπία του πλανήτη», λέει ο Τζόναθαν Μπέιλ.
(πηγή: 24h NewsRoom)

Share
Κατηγορίες: Οι καλοί μου φίλοι - τα ζώα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399