Επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο νερό στη γη!

Υπόγεια λίμνη νερού, η οποία εκτιμάται ότι υπήρξε απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο για δισεκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν καναδοί και βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις σχετικές χημικές αναλύσεις, το  παγιδευμένο στη λίμνη νερό, το οποίο κάποτε μάλλον έρρεε στην επιφάνεια, έχει ηλικία τουλάχιστον 1,5 δισ. ετών.

Δεν αποκλείεται πάντως να είναι και πολύ παλαιότερο με βάση την χρονολόγηση των γύρω πετρωμάτων, η ηλικία των οποίων εκτιμάται σε 2,7 δισ. έτη.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο υδροφόρο ορίζοντα που έχει βρεθεί ποτέ και ενδέχεται να φιλοξενεί μικροσκοπικές πρωτόγονες μορφές ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωχημείας Κρις Μπαλεντάιν του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και τον δρ. Γρεγκ Χόλαντ του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ,  εντόπισαν το νερό σε πηγάδια γεώτρησης που είχαν ανοιχτεί σε ένα ορυχείο χαλκού και ψευδαργύρου στο Οντάριο, σε βάθος 2,4 χιλιομέτρων. Το νερό εκρέει από την πηγή του με ρυθμό περίπου δύο λίτρων το λεπτό.

Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν ίχνη ζωής στο αρχαίο νερό, το οποίο χρονολογείται από μια εποχή όπου στη Γη υπήρχαν μόνο μονοκύτταροι οργανισμοί. Οι τυχόν ακραιόφιλοι (ή εξτρεμόφιλοι) μικροοργανισμοί που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε τέτοια σκοτεινά βάθη, θα πρέπει να βασίζονται όχι στην ηλιακή, αλλά στη χημική ενέργεια του υδρογόνου και του μεθανίου από τα γύρω πετρώματα.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων τεχνικών αναζήτησης μικροβιακής εξωγήινης ζωής σε υπόγειους θύλακες νερού σε δορυφόρους πλανητών, όπως η Ευρώπη του Δία.

Μέχρι τώρα, το ρεκόρ αρχαιότερου νερού κατείχε το υπόγειο νερό που είχε ανακαλυφθεί σε ένα νοτιαφρικανικό ορυχείο σε βάθος 2,8 χλμ., στο οποίο είχε βρεθεί ότι φιλοξενούνται και μικρόβια.

(πηγή: briefingnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399