Που πάνε τα έντομα το χειμώνα; Που εξαφανίζονται;

Όλοι θα έχετε μία εμπειρία από κάποιο έντομο κυρίως τους θερινούς μήνες.

Παρατηρούμε ότι γεμίζει ο τόπος από διαφόρων ειδών έντομα.

Αναρωτηθήκατε τι κάνουν τον χειμώνα αυτά τα έντομα; Κρύβονται; Που εξαφανίζονται;!

Ας δούμε!

Τα περισσότερα έντομα εύκρατων περιοχών μπαίνουν σε μία κατάσταση που λέγετε διάπαυση.

Είναι κάτι παρόμοιο με την χειμερία νάρκη κάποιων θηλαστικών, μια κατάσταση εποχικής αδράνειας στην οποία υπάρχει χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα.

Το έντομο προετοιμάζεται για να μπει σε αυτήν την κατάσταση καιρό πριν, χωρίς να υπάρχουν ακόμα δυσμενείς παράγοντες για αυτό (όπως πχ δυσμενείς καιρικές συνθήκες).

Τα βασικότερα κριτήριά του για την προετοιμασία είναι ότι μετρά με έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο τρόπο τους ημερήσιους ρυθμούς φωτός – σκότους.

Όταν συμπληρωθεί ένας αριθμός ωρών με φως τότε εκκρίνει κάποιες ορμόνες και μπαίνει σε αυτήν την κατάσταση.

Αν εμείς έχουμε έντομα σε ένα κλουβί και το βράδυ τους ανοίγουμε το φώς μπερδεύουμε τον μετρητή τους και δεν μπαίνουν σε διάπαυση!

Επίσης η θερμοκρασία επιταχύνει ή όχι αυτή την διαδικασία. Αν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 30 βαθμούς, τότε την επιταχύνει κατά πολύ.

Ανάλογα με το έντομο, έχει παρατηρηθεί η διάπαυση με διάφορους τρόπους. Πηγαίνουν σε προφυλαγμένες θέσεις: ή τυλίγονται μέσα σε φύλλα ή μπαίνουν στο έδαφος.

Όταν βάζουμε ένα έντομο στο ψυγείο 3-4 βαθμούς κελσίου μπορεί να αντέξει ένα χρονικό διάστημα χωρίς τροφή, μπαίνει σε μία λανθάνουσα κατάσταση, χαμηλώνει τις μεταβολικές του λειτουργίες αλλά δεν έχουμε νευροορμονικές αλλαγές, όπως συμβαίνει στην διάπαυση, και μετά από κάποιο καιρό, σε αυτές τις συνθήκες, θα πεθάνει!

Υπάρχουν όμως και έντομα που ζούνε τον χειμώνα και δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τότε (το καλοκαίρι) βγαίνουν σε διάπαυση!

Σε τροπικές περιοχές ζούνε κυρίως όλο τον χρόνο χωρίς διάπαυση, γιατί δεν έχουν δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Βλέπουμε ότι υπάρχει μια πολύ «σοφή» διαδικασία στην προσαρμογή των εντόμων στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό!

(πηγή: coolweb.gr)

Share
Κατηγορίες: Οικο-λογάκια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399