Συναγερμός για την επανεμφάνιση παιδικών μεταδοτικών νοσημάτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία για την επανεμφάνιση και εξάπλωση «ξεχασμένων» παιδικών μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκίτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα, λόγω της μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης στα ελληνόπουλα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντι-εμβολιαστική κουλτούρα που είχε δημιουργηθεί στην χώρα μας μετά την πανδημία του 2009 που εκτός από τη νέα γρίπη «έφερε» και έντονη φοβία ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, έχει πλέον μετατραπεί σε αντι-εμβολιαστική κουλτούρα λόγω… ανάγκης. Η οικονομική κρίση εκτιμάται ότι έχει συρρικνώσει το ποσοστό των εμβολιασμένων, και συνεπώς προστατευμένων από τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες Ελληνόπουλων.

«Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και τα εμβόλια σήμερα είναι εξαιρετικά ασφαλή διότι για να χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. ΕΟΦ, EMA, FDA)» ανέφερε την Τρίτη ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών που διανύουμε αλλά και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Μηνιγγίτιδας (24 Απριλίου). Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα σωστά δομημένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί και ενήλικας λαμβάνει το σωστό εμβόλιο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή.

«Ξεχασμένες παιδικές αρρώστιες που «εξαφάνισαν» τα εμβόλια 

Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων, τα εμβόλια προστατεύουν τον οργανισμό έναντι των λοιμωδών νοσημάτων, «εκπαιδεύοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα στην αναγνώριση και καταστροφή ιών ή βακτηρίων, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Τα στοιχεία που παρέθεσε είναι αποκαλυπτικά: αποτρέπουν περίπου 3, 5 εκατ. θανάτους, γλυτώνουν περίπου 386 εκατομμύρια έτη ζωής ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1988 η πολιομυελίτιδα ευθυνόταν για την παράλυση 350.000 ανθρώπων διεθνώς, σε 125 χώρες, ενώ το 2012 είχαμε 223 αρρώστους από 5 χώρες.

(πηγή: protothema.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399