Ανακάλυψη γονιδίου που καθυστερεί την εφηβεία

Την ανακάλυψη ενός ελαττωματικού γονιδίου το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για την καθυστέρηση εμφάνισης της εφηβείας σε αγόρια και κορίτσια, ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Σημειώνεται ότι περίπου το 4% των εφήβων εμφανίζει καθυστέρηση στην εμφάνιση της εφηβείας του.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Σάσα Χάουαρντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις καθυστερημένης εφηβείας σε επτά οικογένειες και έτσι εντόπισαν τελικά ένα κοινό γενετικό «παρονομαστή». Πρόκειται για ένα προβληματικό γονίδιο που απορρυθμίζει, στον εγκέφαλο του εμβρύου στη μήτρα, την ομαλή λειτουργία των νευρωνικών κυττάρων που ελέγχουν την παραγωγή της ορμόνης GnRH (εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροφινών).

Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα διαγνωστικά τεστ και νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κορίτσια δείχνουν τα πρώτα σημάδια εφηβείας πριν την ηλικία των 13 ετών και τα αγόρια στα 14 ή 15 τους. Αν ένα παιδί εμφανίζει καθυστέρηση στην έναρξη της εφηβείας του, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από γιατρό.

Η καθυστερημένη εφηβεία, εκτός από πιθανά ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, όπως προβλήματα στα οστά.

ηγές: Ναυτεμπορική, ΑΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399