«Καμπανάκι» για τα παιδικά εμβόλια

Στα αζήτητα οι παιδικοί εμβολιασμοί

Καμπανάκι από τους ειδικούς για τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εκλείψει εδώ και δεκαετίες.

Κλειστά παραμένουν εδώ και περίπου έναν χρόνο τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης εμβολίων.

Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερα παιδιά μένουν ανεμβολίαστα όχι μόνο γιατί οι ανασφάλιστοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των εμβολίων, αλλά γιατί πλέον καταγράφεται και στην Ελλάδα η τάση της αποχής από τον εμβολιασμό.

Οι ειδικοί που μιλούν στην εφημερίδα «Τα Νέα», επισημαίνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εδώ και δεκαετίες, εκλείψει.

«Η διαδικασία προμήθειας εμβολίων καθώς και άλλων σκευασμάτων διαρκεί περίπου έναν χρόνο, δηλαδή δεν έχει υπάρξει κάποια καθυστέρηση, τουλάχιστον από το τμήμα μας, από τότε που μας δόθηκε η εντολή για διαγωνισμό», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Υγείας που χειρίζεται τις προμήθειες εμβολίων.

Ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε με αποτέλεσμα τα κέντρα εμβολιασμού να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες γονείς κατακλύζουν τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, όπου μπορούν δωρεάν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Έχει γίνει τεράστια αύξηση του αριθμού των παιδιών που εισέρχονται διότι είμαστε ο μόνος φορέας που παρέχει δωρεάν εμβολιασμό. Είναι απόφαση της πολιτείας εδώ και έναν χρόνο να μην παρέχει τα εμβόλια», καταγγέλλει η Άννα Μαΐλη, παιδίατρος και πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.

Ο ελλιπής εμβολιασμός έχει ως συνέπεια την επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιλαράς, όταν ξαφνικά το 2011 εντοπίστηκαν 112 περιστατικά της ξεχασμένης νόσου στη Βόρεια Ελλάδα.

(πηγές: enikos.gr,  ΤΑ ΝΕΑ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399