Πορεία στο χιόνι 25 χμ. για απεγκλωβισμό οικογένειας

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση της 7ης ΕΜΑΚ στην περιοχή του Προυσού στην Ευρυτανία. Η αποστολή της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία ήταν να φτάσουν στο χωριό Πρόδρομος, όπου είχε εγκλωβιστεί λόγω της κακοκαιρίας ένα παιδάκι 2,5 ετών μαζί με τον παππού και τη γιαγιά του.

Οι γονείς ανησύχησαν, αφού τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρχε, αλλά ούτε και οδική πρόσβαση, αφού οι κατολισθήσεις στην περιοχή είναι παρά πολλές και το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο.
Στην επιχείρηση συμμετείχε 5μελής ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ από Λαμία και δυο άνδρες της Π.Υ. Καρπενησίου.

Οι διασώστες για να καταφέρουν να φτάσουν στον χωριό χρειάστηκε να περπατήσουν τη νύχτα 15 χιλιόμετρα μέσα στα χιόνια και τις λάσπες, εν μέσω έντονης χιονόπτωσης.

Όταν έφτασαν στον Πρόδρομο διαπίστωσαν ότι το παιδάκι με τον παππού και τη γιαγιά ήταν καλά, όπως και οι υπόλοιποι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού. Ωστόσο χρειάστηκε να περπατήσουν ακόμη 10 χιλιόμετρα για να πάνε σε έναν άλλον οικισμό, όπου και εκεί υπήρχαν κάποιοι αποκλεισμένοι κάτοικοι από τις κατολισθήσεις και ανησυχούσαν, αφού κανείς δεν γνώριζε τι είχαν απογίνει.

Οι διασώστες όταν έφτασαν και εκεί διαπίστωσαν ότι οι λιγοστοί κάτοικοι ήταν καλά και επέστρεψαν στον Πρόδρομο, όπου και διανυκτέρευσαν, αφού ήταν αδύνατο να επιστρέψουν με τις καιρικές συνθήκες που υπήρχαν.

Σε επικοινωνία που είχε το Lamia Report με τον διοικητή της 7ης ΕΜΑΚ Ανδρέα Μωράτη μας είπε ότι ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποστολές, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφού η ορατότητα ήταν περιορισμένη, τα μονοπάτια σκεπασμένα από το χιόνι η περιοχή δύσβατη και απόκρημνη.

(πηγές: nooz.gr, Lamia Report)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399