Οφείλουμε να θέσουμε ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των παιδιών

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη

Μην αφήσετε τα παιδιά μας να ξεπαγιάσουν – Δώστε δωρεάν πετρέλαιο στα σχολεία – Ασφαλίστε όλους τους μαθητές

Ξεκίνησε με τεράστια προβλήματα και η φετινή σχολική χρονιά. Μπορεί φέτος να έχουμε βιβλία και μπορεί να…
καλυφθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα-όπως υπόσχεται τουλάχιστον η πολιτική ηγεσία -τα κενά εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων. Τεράστιο ωστόσο πρόβλημα προκύπτει με την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων , με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα σχολεία να μείνουν από πετρέλαιο θέρμανσης και να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Χάσαμε τόσα χρόνια σε αυτή τη χώρα την ευκαιρία να διοχετεύσουμε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επενδύσουμε, καθιστώντας τα σχολικά κτήρια της Επικράτειας ενεργειακά αυτόνομα. Θα μπορούσαμε εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο και άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας να έχουμε μειώσει στο ελάχιστο το κόστος για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων μας. Αλλά, θα πείτε ,να ήταν μόνο αυτό; Εδώ σήμερα η Κομισιόν δηλώνει άγνοια μετά από ερώτηση Έλληνα Ευρωβουλευτή σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στη ματαίωση του διαγωνισμού για το πρόγραμμα «φρούτα στα σχολεία» του σχολικού έτους 2011-2012!!!

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών σχολείων χρησιμοποιεί στις μέρες μας για τις ανάγκες θέρμανσής της καυστήρες πετρελαίου. Το πετρέλαιο όμως πωλείται σε ακριβή τιμή με αποτέλεσμα οι σχολικές επιτροπές, ιδιαίτερα των ορεινών δήμων, να επιβαρύνονται δυσανάλογα για την προμήθεια πετρελαίου για την αγορά του οποίου φορολογούνται.

Η υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους Δήμους που είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τα κόστη θέρμανσης, συντήρησης και αγοράς αναλώσιμων των σχολείων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότερες Σχολικές Επιτροπές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς ,αν δεν πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται και που για φέτος έχουν πάρει μόλις την πρώτη δόση, αυτή του Φεβρουαρίου! Σημειώνεται ότι από πέρυσι οι Σχολικές Επιτροπές είχαν μια μείωση στις χρηματοδοτήσεις τους της τάξης του 30%!

Οι Έλληνες δάσκαλοι, παρά τη δραματική μείωση των μισθών τους, καλούνται να επιτελέσουν, και θα το πράξουν είμαι σίγουρος, το πατριωτικό τους καθήκον απέναντι στους μαθητές των ελληνικών σχολείων και την κοινωνία. Σημειώνεται πως ακόμα και ο Υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε χθες «ντροπή τους μισθούς των δασκάλων».

Μεγαλύτερη «ντροπή» θα είναι όμως για τον πολιτισμό μας, αν αφήσουμε τα παιδιά μας να ξεπαγιάσουν τον επερχόμενο χειμώνα ή αν τους στερήσουμε βασικές ανάγκες τους και υλικά, απαραίτητα για την εκπαιδευτική διαδικασία τα οποία οι βαριά φορολογούμενες ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να τα προμηθευτούν μόνες τους.

Για το σκοπό αυτό κι επειδή ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι Σχολικές Επιτροπές που χρηματοδοτούνται από το ίδιο το κράτος φορολογούνται στις αγορές που κάνουν προτείνω δημόσια στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας τα εξής:

1.Να βρεθεί ένας τρόπος επιστροφής των φόρων από τις αγορές των σχολικών επιτροπών των Δήμων. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί σημαντικά η αγοραστική αξία των χρημάτων των σχολικών επιτροπών.

2.Να βρεθεί ένας τρόπος προμήθειας του Πετρελαίου θέρμανσης των σχολείων απαλλαγμένο από τους φόρους ή και δωρεάν ακόμα καλύτερα. Επειδή όπως είναι φυσικό θα δημιουργηθεί κίνδυνος λαθρεμπορίου από οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε η προμήθεια πετρελαίου των σχολείων να γίνεται από τις δομές που έχει η αστυνομία ή και οι ένοπλες δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Λύσεις μπορούν να βρεθούν, αν τεθεί ύψιστη προτεραιότητα εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που περνά η πατρίδα η προστασία των παιδιών μας. Κι επειδή όπως λέει ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος «Τα παιδιά θέλουν παπούτσια – τα παιδιά θέλουν ψωμί – θέλουνε και φάρμακα» ας φροντίσει επιτέλους το κράτος να ασφαλίσει όλα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας ώστε δωρεάν να μπορούν να εξετάζονται να νοσηλεύονται και να προμηθεύονται φάρμακα από τα νοσοκομεία μας.

(Ο Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος-M.ed, Νομικός, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου Ηλείας)

(πηγή: taxalia.blogspot.com)

Share
Κατηγορίες: Από καθέδρας Φόρουμ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399