Οι χρυσαυγίτες προσηλυτίζουν και παιδιά μεταναστών

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

Αν η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν Αλβανίδα και το δάσος που κρύβει κινδύνους ήταν η Αχαρνών, τότε το ρόλο του Κακού Λύκου θα είχε η Χρυσή Αυγή.

Ο προσηλυτισμός της Χρυσής Αυγής επεκτείνεται και σε παιδιά μεταναστών. Αλβανοί και Ρώσοι μαθητές εκφράζονται θετικά για το κόμμα στους δασκάλους τους και στους φίλους τους στο Facebook, εντάσσονται σε συμμορίες και υιοθετούν φασιστικές πρακτικές.

Κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού μεταξύ δύο μαθητών δημοτικού, ενός Αλβανού και ενός Σύρου, κι ενώ ο δεύτερος τις έτρωγε από τον πρώτο, μη μπορώντας να αμυνθεί του λέει: «Θα δεις τι θα πάθεις! Θα φωνάξω τη Χρυσή Αυγή». Ο Σύρος όμως δεν ήξερε ότι ο Αλβανός προέρχεται από οικογένεια φιλικά διακείμενη στη Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό και στο άκουσμα της απειλής δεν τρόμαξε καθόλου.

Μεσημέρι, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, οι μαθητές γυρίζουν στο σπίτι μετά το σχολείο. Τα περισσότερα είναι παιδιά μεταναστών, πλήρως ενσωματωμένα, τα οποία μιλούν άπταιστα ελληνικά και φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται περιφερειακά των σχολείων, τον τελευταίο καιρό μέλη της Χρυσής Αυγής «πιάνουν κουβέντα σε μαθητές, ακόμα και σε αλλοδαπούς».

Αναφερόμενος στον τρόπο προσέγγισης των μαθητών, δάσκαλος σε σχολείο των Κάτω Πατησίων καταγγέλλει στην «Ε» ότι την περίοδο της Αποκριάς μέλη της Χρυσής Αυγής «την είχαν στήσει γύρω από τα σχολεία της περιοχής. Δεν φορούσαν μπλούζες του κόμματος. Πλησίαζαν τους μαθητές και έλεγαν ελάτε μια βόλτα από τα γραφεία μας, να σας δώσουμε σερπαντίνες, κομφετί και δυναμιτάκια. Μέσα στη σακούλα που τους έδωσαν υπήρχε και μια μπλούζα της Χ.Α.», λέει ο ίδιος.

Ο Αλί (αλλάξαμε το όνομα για προφανείς λόγους) είναι αλλοδαπός, ιδιοκτήτης κουρείου στα Πατήσια. «Κουφάθηκα», λέει ο ίδιος, «όταν άκουσα τον μεγάλο μου γιο να λέει στον μικρό: «Φώναξε τους χρυσαυγίτες να πάρουν το μέρος σου». Του είπα: «Γιε μου, πού ξέρεις εσύ τους χρυσαυγίτες;» Ο μικρός άρχισε να του απαριθμεί ονομαστικά συμμαθητές του στο Γυμνάσιο, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και δύο μετανάστες».

Στις μεγαλύτερες τάξεις, του λυκείου, Αλβανοί, μέλη της Χρυσής Αυγής, κλείνουν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους με Έλληνες, αλλά και μετανάστες, μέσω Facebook. «Τις περισσότερες φορές συναντιούνται στα Κάτω Πατήσια, στην τοποθεσία Θυμαράκια». Το ίδιο συμβαίνει και στον Άγιο Παντελεήμονα. Καθηγητής σε λύκειο της Δυτικής Αττικής αναφέρει ότι: «Συμμορίες υπήρχαν πάντα στην περιοχή, όχι μόνο από μετανάστες, αλλά και από Έλληνες που δρούσαν κατά μεταναστών και αδυνάμων, που έκαναν ληστείες και πλημμελήματα. Τελευταία παρατηρούμε ότι υπάρχει μία τάση προσχώρησης κάποιων ατόμων -μαθητές ελληνικής και κυρίως ρωσικής καταγωγής, οι οποίοι ανήκουν σε συμμορίες- στη Χρυσή Αυγή», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Στη Δυτική Αττική και σε περιοχές του κέντρου, η Χρυσή Αυγή βρήκε έτοιμο στρατό».

Μια φωτογραφία έπεσε σε χέρια καθηγητών στην Αθήνα. Απεικονίζει μια παρέα συμμαθητών και είναι τραβηγμένη σε γυμνάσιο του κέντρου της Αθήνας. Είναι όλοι ντυμένοι στα μαύρα και έχουν ξυρισμένα κεφάλια. Ανάμεσά τους ένας Νιγηριανός ο οποίος φοράει την μπλούζα της Χρυσής Αυγής. Το ζήτημα είναι κατά πόσον αυτός ο μαθητής αποτελεί άλλοθι μιας νέας πρακτικής της Χρυσής Αυγής. Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ υποψιασμένος για να καταλάβεις τι σημαίνει «ξεκάρφωμα».

(πηγή: Ελευθεροτυπία)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399