Φαινόμενο-ντροπή ο υποσιτισμός μαθητών – Τέλος στα «θρανία της πείνας» τώρα!

Η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και ο υποσιτισμός των μαθητών στα σχολεία δεν αποτελούν άλλη μία όψη της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, αλλά ένα ντροπιαστικό φαινόμενο που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης, επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Αξία ο Χρήστος Τεντόμας, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣNΑ.

«Στην Ελλάδα του 1,5 εκ. ανθρώπων (σύμφωνα με τα στατιστικά του 2011, ούτε καν του 2012) κάτω από το όριο της φτώχειας, των 40.000 αστέγων στα μεγάλα αστικά κέντρα, του 26% της ανεργίας, των δημόσιων συσσιτίων, της ανέχειας και της έλλειψης ειδών πρώτης ανάγκης (τροφή, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, θέρμανση κ.ο.κ.), το πλέον αδιανόητο φαινόμενο, το πλέον ντροπιαστικό είναι ο ολοένα διογκούμενος αριθμός περιστατικών υποσιτιζόμενων παιδιών που καθημερινά σημειώνεται στα σχολεία ανά την επικράτεια», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Σε μία γενναία προσπάθεια αναχαίτισης έστω και μέρους αυτής της απαράδεκτης για την κοινωνία μας κατάστασης, το τελευταίο διάστημα τα Διοικητικά Συμβούλια της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 60.000€ από το υστέρημα των Ελλήνων και Κυπρίων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό την κάλυψη μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους του κολατσιού όλων των μαθητών σχολείων που προτάθηκαν από τους Συλλόγους εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Λίγο νωρίτερα, οι αρχές του Δήμου Αθηναίων είχαν προβεί στην ανάληψη υποτυπώδους δράσης με αποτέλεσμα τη διασφάλιση μερικών εκατοντάδων επιπλέον μερίδων φαγητού σε 69 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του δήμου».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη έκτακτης εγκαθίδρυσης αποτελεσματικού πλαισίου δράσεων με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη δημοτική αρχή της πόλης της Αθήνας, ο κ. Τεντόμας κάνει λόγο για ζήτημα υψίστης προτεραιότητας που χρήζει συνολικής θεσμικής αντιμετώπισης και όχι αποσπασματικών, ελλειμματικών, επιφανειακών προσπαθειών.

«Δεν υπάρχει χρόνος. Οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας δεν μπορούν πλέον να παραμένουν στα χαρτιά, μεταθέτοντας το βάρος της ευθύνης στην ελεημοσύνη και τις ευγενείς προθέσεις των εκάστοτε φορέων. Απαιτείται επειγόντως έκτακτος σχεδιασμός -τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης- συνολικού πλαισίου δράσεων με άμεση πρακτική εφαρμογή από και προς όλα τα επίπεδα της νοσούσας ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει το δημοσίευμα.

(πηγή: iefimerida.gr)

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399