Μαθήτρια προς υπ. Παιδείας: Δεν είμαστε «τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ονομάζομαι Πασπαλά Μαρία και είμαι μαθήτρια του ΓΕ.Λ. Πολυγύρου. Σας στέλνω αυτή την επιστολή με αφορμή την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και την παράταση του σχολικού έτους καθώς και τον μεγάλο όγκο ύλης που πρέπει να διαβάσουν οι μαθητές προκειμένου να δώσουν εξετάσεις.

Το κύριο ερώτημα όλων των μαθητών/καθηγητών είναι γιατί να γίνει η εφαρμογή του «Νέου Λυκείου» από φέτος αφού τα πράγματα είναι τόσο ανοργάνωτα; Γιατί να ληφθούν αποφάσεις με βιασύνη;  Δυστυχώς αυτά τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω αρκετά μειονεκτήματα του νέου συστήματος εκπαίδευσης στην δευτεροβάθμια. Στην Γ’ Λυκείου όπου είναι η πιο σημαντική τάξη επειδή κρίνεται το μέλλον των μαθητών, έχει διαμορφωθεί ένα άδικο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μόνο ένα επιστημονικό πεδίο. Ως αποτέλεσμα αριστούχοι μαθητές θα μένουν εκτός πανεπιστημίου και θα αισθάνονται ¨αποτυχημένοι¨ λόγο αυτής της αδυναμίας του συστήματος.

Επιπλέον θα ήθελα να προσθέσω ότι οι μαθητές δεν είναι «τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια» και η ύλη των μαθημάτων (π.χ. Ιστορία, Βιολογία) είναι Τ-Ε-Ρ-Α-Σ-Τ-Ι-Α για να μπορέσει να την βγάλει ακόμη και ένας άριστος μαθητής για να γράψει 20 στις εξετάσεις. Εσείς από την πλευρά σας πιστεύετε ότι θα γίνει «ξεκαθάριση» μαθητών, όμως έτσι μαθητές του 16-18 θα αναγκαστούν να παν στα ΕΠΑ.Λ. για να μάθουν τέχνη. Αναλογιστήκατε αν αυτό είναι δίκαιο; Θέλω να επισημάνω ότι τα πάντα ξεκινάν από την παιδεία. Οπότε αν αυτός ο τομέας είναι αδύναμος τότε όχι μόνο δεν θα ζούμε σε μία εξελιγμένη κοινωνία, αλλά θα αργήσει η χώρα να βγει από την κρίση.

Τέλος θα ήθελα να σας μεταδώσω τις ανησυχίες μου για την παράταση του σχολικού έτους. Οι μαθητές είναι άτομα με συναισθήματα και αντοχές. Όπως προανέφερα δεν είναι ρομπότ. Η μεταχείρισή τους θα πρέπει να είναι αντάξια των δυνατοτήτων τους και πιστεύω ότι η παράταση του σχολικού έτους γίνεται μόνο και μόνο για να δουλεύουν περισσότερο οι καθηγητές πράγμα που θα αποθαρρύνει τους μαθητές καθώς δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να συνεχίσουν το διάβασμα γιατί θα είναι πολύ κουρασμένοι.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε τις αποφάσεις σας. Και θα σας πω κάτι τελευταίο για να κλείσω: Ηγέτες είναι αυτοί που έχουν πάρει τολμηρές αποφάσεις και πήγαν ενάντια στο κατεστημένο.

Υ.Γ. Συγγνώμη για το αυστηρό και απότομο ύφος μου αλλά οι περιστάσεις το απαιτούν.

Με βαθιά εκτίμηση

Πασπαλά Μαρία

(πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399