Πείραμα: Οι πιέσεις που ασκούν τα υγρά

Σκοπός του πειράματος: Η μελέτη της πίεσης των υγρών, (πώς ασκείται και από τι εξαρτάται).

Πείραμα 1ο – Απαιτούμενα υλικά και όργανα: Ένα μεταλλικό δοχείο νερό.

Εκτέλεση του πειράματος: Στο μεταλλικό δοχείο (κατά προτίμηση δοχείο αλουμινίου), δημιουργούμε στη μία πλευρά του με πίεση ένα βαθούλωμα και στην οριζόντια επιφάνεια του βαθουλώματος ανοίγουμε μία τρύπα. Δίπλα από το βαθούλωμα, στην κάθετη επιφάνεια του δοχείου ανοίγουμε άλλη μία τρύπα όμοια με την προηγούμενη.

Γεμίζουμε το δοχείο με νερό και παρατηρούμε το νερό να αναπηδάει προς τα πάνω  (κατακόρυφα) από την τρύπα της οριζόντιας επιφάνειας του βαθουλώματος και οριζόντια από την άλλη τρύπα της κάθετης επιφάνειας (εικ. 1).

Πείραμα 2ο – Απαιτούμενα υλικά και όργανα: Σωλήνας πλαστικός, χωνί,νερό      (εικ. 2).

Εκτέλεση του πειράματος: Βάζουμε το χωνί στον εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα και τον κρατάμε έτσι που ο σωλήνας να είναι κατακόρυφα κάτω από το χωνί.

Ρίχνουμε νερό και ο σωλήνας εκτινάσσεται προς τα πίσω ενώ εξέρχεται το νερό από το κάτω ελεύθερο άκρο του. Μόλις σταματήσουμε να ρίχνουμε στο χωνί νερό, ο σωλήνας επανέρχεται στην αρχική του θέση (εικ. 3).

Συμπέρασμα: Από τα προηγούμενα δύο πειράματα συμπεραίνουμε ότι η πίεση των υγρών ασκείται κάθετα στις επιφάνειες των δοχείων.

Πειράματα (από το βιβλίο «Τα πειράματα στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο με απλά μέσα» του Σωτήρη Παππά – εκπαιδευτικού)

Share
Κατηγορίες: ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399