Πληγή οι ασυνόδευτοι ανήλικοι

Του Θανάση Tσιγγανά

Αυξανόμενη ροή προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπιστώνει η Frontex σε έκθεσή της.

Περισσότεροι από 24.000 ανήλικοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο σε χώρες της Ε.Ε. μέσα σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (Frontex) που φέρνει παράλληλα στη δημοσιότητα το απάνθρωπο παζάρι εκμετάλλευσης και εμπορίας που εκτυλίσσεται γύρω τους. Καταναγκαστική εργασία, πορνεία, αφαίρεση οργάνων υπό τον έλεγχο σύγχρονων δουλεμπόρων που δρουν οργανωμένα περιμένει πολλές φορές, στο τέλος του πολύμηνου και εξαντλητικού ταξιδιού, τους ασυνόδευτους ανήλικους που ξεκινούν από την Ασία και την Αφρική για να φθάσουν στην Ε.Ε. στην αναζήτηση ενός καλύτερου κόσμου.

Η ροή αυτή των ασυνόδευτων ανηλίκων προς την Ευρώπη, όπως διαπιστώνει η Frontex αυξάνεται διαρκώς, αποτελώντας ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στο διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Λαμβάνοντας τα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπονται από πολλές κρατικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πριν από λίγο καιρό από τη Frontex να προσδιορίσει την έκταση και τη φύση του φαινομένου, το προφίλ των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και τους παράγοντες «έλξης» και «απώθησης» των ανηλίκων που εμφανίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Frontex από 11 διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, κυβερνητικές και μη οργανώσεις, δείχνουν ότι:

– Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι δεν ανιχνεύονται συνήθως στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αλλά στον τελικό προορισμό τους όταν υποβάλλουν αίτηση για άσυλο.

– Είναι ευάλωτοι στη σεξουαλική, οικονομική ή εγκληματική εκμετάλλευση – συμπεριλαμβανομένης και της αφαίρεσης οργάνων.

– Στα εγκληματικά δίκτυα εμπορίας ανθρώπων σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται και συγγενείς των ανηλίκων.

– Συχνά η οικογενειακή επανένωση αποτελεί πρόσχημα για να απασχοληθούν τα παιδιά ως οικιακοί βοηθοί ή σε άλλες μορφές καταναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πορνείας και του εγκλήματος.

Το 2008, σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 15.700 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζήτησαν άσυλο στην Ε.Ε. Το 2009, έως τον Ιούλιο, που υπάρχουν «ασφαλή στοιχεία», ο αριθμός είχε ανέλθει σε 8.500… «Η ραγδαία αύξηση της ροής των ασυνόδευτων ανηλίκων από το Αφγανιστάν που ζητούν άσυλο αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση της Frontex.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αφγανικής καταγωγής παραμένουν στην πρώτη πεντάδα ακολουθούμενοι από τους Σομαλούς, Ιρακινούς, Νιγηριανούς και υπηκόους της Ερυθραίας. Στην πλειονότητά τους είναι 16 – 17 ετών (οι περισσότεροι άνδρες).

Οι περισσότεροι Αφγανοί, Ιρακινοί και Ιρανοί έχουν μπει στην Ε.Ε. από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, τα οποία προτιμούν τώρα και οι ανήλικοι από το Κέρας της Αφρικής. Εκείνοι από τη Νιγηρία, σύμφωνα με την έκθεση, πέφτουν στα πλοκάμια αδίστακτων «επαγγελματικών κυκλωμάτων» που τους στερούν ταξιδιωτικά έγγραφα όταν φτάσουν σε ευρωπαϊκά κέντρα υποδοχής και τους εκμεταλλεύονται στην πορνεία.

H Βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου για το άσυλο εκτιμά ότι το 60% όσων στεγάζονται σε τέτοια κέντρα χάνονται και δεν βρίσκονται ποτέ ξανά. Οι Νιγηριανοί δένονται μάλιστα συχνά με συμβόλαιο «βουντού» πριν υπογράψουν σύμφωνο χρέους 50.000 δολαρίων. Οι ανήλικοι από την Κίνα, την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα και τη Βραζιλία μπαίνουν στην Ε.Ε. συνήθως αεροπορικώς με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα κυκλώματα των Κινέζων χρησιμοποιούν τους ανήλικους σε καταναγκαστική εργασία και στο εμπόριο του σεξ. Πιο δημοφιλείς χώρες για τους ασυνόδευτους ανήλικους που ζητούν άσυλο είναι η Σουηδία και η Ολλανδία. Η πολιτική αστάθεια σε Αφγανιστάν και Σομαλία εκτιμάται ότι είναι η αιτία για την αύξηση των ροών ασυνόδευτων ανηλίκων προς την Ε.Ε.

(Πηγή: Καθημερινή)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399