Τρία στα δέκα παιδιά πεθαίνουν από πνευμονία

Δυο ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν σήμερα ένα νέο πρόγραμμα που στόχο έχει σχεδόν να εξαλείψει έως το 2025 την παιδική θνησιμότητα (κάτω των 5 ετών) που οφείλεται σε σοβαρή πνευμονία και διάρροια, δυο από τις πιο θανατηφόρες νόσους σε παγκόσμια κλίμακα.

Πνευμονία και διάρροια ευθύνονται για το 29% των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά αυτής της ηλικίας πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις δυο ασθένειες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef).

Ωστόσο, οι λύσεις για την καταπολέμηση της πνευμονίας και της διάρροιας δεν απαιτούν νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, εκτιμούν οι ειδικοί.

“Εάν τα παιδιά πεθαίνουν ακόμα, αυτό συμβαίνει επειδή οι υπηρεσίες δεν παρέχονται συστηματικά και τα πιο εκτεθειμένα παιδιά δεν ευνοούνται από αυτές”, εξηγούν ειδικοί του Π.Ο.Υ και της Unicef.
Για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των προσπαθειών, το Πρόγραμμα Δράσης του ΟΗΕ παρέχει έναν “οδικό χάρτη” στις κυβερνήσεις και τους εταίρους τους για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση των δυο ασθενειών.

Το Πρόγραμμα θέτει πολλούς στόχους για να επιτευχθεί η σχεδόν εξάλειψη της παιδικής θνησιμότητας από τις δυο ασθένειες αυτές. Έτσι, το 90% των παιδιών θα έχουν πρόσβαση ως το 2025 σε θεραπεία με αντιβιοτικά για την πνευμονία και σε θεραπεία με τη λήψη από το στόμα αλάτων ενυδάτωσης για τη διάρροια. Τα αντίστοιχα σημερινά ποσοστά είναι 31% και 35%.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν τα μισά από τα βρέφη κάτω των έξι μηνών να θηλάζουν αποκλειστικά έναντι του 39% που θηλάζει σήμερα.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ελπίζουν ακόμα ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής και σε καθαρό πόσιμο νερό έναντι του 63% και του 89% αντίστοιχα σήμερα.

Περίπου το 90% των θανάτων παιδιών, οι οποίοι οφείλονται στην πνευμονία και τη διάρροια, σημειώνονται στην υποσαχάρια Αφρική και στη νότια Ασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet, το Πρόγραμμα Δράσης του Π.Ο.Υ και της Unicef θα απαιτήσει πρόσθεσες επενδύσεις ύψους περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,2 δισ. ευρώ).

(πηγή: real.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399