Παγόβουνο μεγαλύτερο από την Εύβοια αποσπάστηκε από την Ανταρκτική

Το παγόβουνο έχει μήκος 170 χιλιόμετρα μήκος και πλάτος 25 χιλιόμετρα, με την συνολική έκτασή του να υπολογίζεται στα 4.160 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

pagovouno_antarktikisΠαγόβουνο με έκταση μεγαλύτερη από την Εύβοια αποσπάστηκε από στις ακτές της Ανταρκτικής με τις δορυφορικές μετρήσεις να επιβεβαιώνουν ότι είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει σήμερα κόσμο.

Το παγόβουνο Α-76 κόπηκε από τη δυτική πλευρά της τράπεζας πάγου Ρον στην Ανταρκτική και σήμερα πλέει στη Θάλασσα Γουέντελ, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Το παγόβουνο έχει μήκος 170 χιλιόμετρα μήκος και πλάτος 25 χιλιόμετρα, με την συνολική έκτασή του να υπολογίζεται στα 4.160 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση της Εύβοιας είναι σημαντική μικρότερη στα 3.684 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η κλιματική αλλαγή ενοχοποιείται για την υποχώρηση των παγετώνων της Ανταρκτικής, ειδικά στη Θάλασσα Γουέντελ.

Πέρυσι, τα θαλάσσια ρεύματα μετέφεραν το παγόβουνο Α-68Α, που ήταν τότε το μεγαλύτερο του κόσμου, από την Ανταρκτική στις ακτές της νήσου της Νότιας Γεωργίας. Επιστήμονες φοβήθηκαν ότι το παγόβουνο θα προσέκρουε σε νησί στο οποίο ζουν θαλάσσιοι λέοντες και πιγκουίνοι, όμως τελικά έσπασε σε μικρότερα κομμάτια πριν φτάσει στις ακτές.

Η μέση στάθμη των ωκεανών έχει ανέβει κατά περίπου 23 εκατοστά από το 1880 μέχρι σήμερα και το 25% της αύξησης αυτής προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature στις αρχές του μήνα.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399