Ανακοίνωση Σωματείου εργαζομένων Εθνικού Κέντρου Βιβλίου – ΕΚΕΒΙ

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συνεχίζουμε για 4η ημέρα την απεργία εμμένοντας στο αρχικό μας αίτημα για τη διατήρηση του ΕΚΕΒΙ.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ο αρμόδιος φορέας για την πολιτική βιβλίου στην Ελλάδα που έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί πληθώρα επιτυχημένων δράσεων: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Βιβλιονέτ, Φιλαναγνωσία, Πρόγραμμα Φράσις για την ενίσχυση των μεταφράσεων, Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, Μικρός Αναγνώστης, Εκθέσεις Βιβλίου στο εξωτερικό, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Έρευνες, Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου, διμερείς και διεθνείς σχέσεις, Εργαστήρι του Βιβλίου, Λέσχες Ανάγνωσης, Βραβείο Αναγνωστών, διατήρηση και ανανέωση ποικίλων αρχείων και συλλογών συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών κ.ά. (επισυνάπτεται αναλυτική έκθεση των δράσεων).

Από το 1994 έως σήμερα το ΕΚΕΒΙ παράγει σημαντικό έργο και κοστίζει ελάχιστα στο ελληνικό δημόσιο (περίπου 800.000€ ανά έτος, δηλαδή μόλις το 2% των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού σε ΝΠΙΔ) ενώ συνάμα αποφέρει πολύ περισσότερα μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (1.500.000 € περίπου ανά έτος). Επίσης, λόγω διαχειριστικής επάρκειας και σωρευμένης τεχνογνωσίας («η πείρα και η γνώση που απέκτησαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ είναι πολύτιμη και το γνωστικό τους αντικείμενο βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο» σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Τζαβάρα), έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει επιπλέον κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε στην πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου δεν πήραμε καμία πειστική απάντηση για τους λόγους που οδήγησαν τον Υπουργό να «δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση του οργανισμού», ενώ επανέλαβαν ότι ισχύει η αρχική δέσμευση του Υπουργού για τη συνέχιση των δράσεων και τη μεταφορά όλων των εργαζομένων στη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου για τα οποία μας διαβεβαίωσαν ότι θα ακολουθήσει και γραπτή ανακοίνωση.

Κατά συνέπεια συνεχίζουμε τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις (χωρίς βέβαια να έχουμε σκοπό την υπονόμευση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την διοργάνωση της οποίας, για άλλη μια χρονιά, εμείς προετοιμάσαμε με κόπο και ευσυνειδησία) με αιτήματα:

  1. Ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού περί κατάργησης του ΕΚΕΒΙ και δέσμευση να μην συμπεριληφθεί το ΕΚΕΒΙ στην πρόταση του ΥΠΑΙΘΠΑ προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους υπό κατάργηση φορείς.
  2. Εξασφάλιση της ετήσιας χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου.
  3. Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και εξασφάλιση της αμοιβής των εργαζομένων.,

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399