Ξεπέρασαν τα 45 εκατ. οι εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο

Ένα άτομο εκτοπιζόταν κάθε 4,1 δευτερόλεπτα 2012

AFP PHOTO/JOSEPH EID

AFP PHOTO/JOSEPH EID

Σε 7,6 εκατομμύρια ανήλθε ο αριθμός των ατόμων που εκτοπίστηκαν από τη χώρα τους το 2012, εκ των οποίων 6,5 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό μιας χώρας και 1,1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ζούσαν μακριά από τις εστίες τους το περασμένο έτος ξεπέρασε τα 45,2 εκατ. και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1994.

Από τους 45,2 εκατ. ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί, 15,4 εκατ. ήταν πρόσφυγες (τα 4,9 εκατ. από τους οποίους Παλαιστίνιοι), 28,8 εκατ. εκτοπισμένοι και 937.000 άνθρωποι που ζητούν άσυλο.

Ο πόλεμος παραμένει η κύρια αιτία εκτοπισμού πληθυσμών. Σύμφωνα με την UNHCR, το 55% των προσφύγων που καταγράφονται στην έκθεση προέρχεται από τις εξής πέντε χώρες: Αφγανιστάν, Σομαλία, Ιράκ, Σουδάν και Συρία. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν σήμερα το 81% των προσφύγων στον κόσμο, δηλαδή 11% περισσότερους από ό,τι μία δεκαετία πριν. Το Πακιστάν παραμένει η χώρα που φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες απ’ όλες τις άλλες (1,6 εκατ.) και ακολουθούν το Ιράν και η Γερμανία.

Το Αφγανιστάν παραμένει η κυριότερη πηγή προσφύγων τα τελευταία 32 χρόνια, με το 95% των εκτοπισμένων από τη χώρα να βρίσκονται στο Ιράν ή στο Πακιστάν. Οι Σομαλοί ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων το 2012, ενώ ακολούθησαν οι Ιρακινοί και οι Σύριοι. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των εκτοπισμένων από το Μάλι και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Συρία αποτελεί έναν «σημαντικό νέο παράγοντα» που οδηγεί στην αύξηση του αριθμού, ενώ μάλιστα στα στοιχεία που δημοσιεύονται δεν έχει συμπεριληφθεί το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η παρούσα τάση, επιπλέον δύο εκατ. άτομα θα εγκαταλείψουν τη Συρία μέχρι το τέλος του έτους.

Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα που έχει συλλέξει η Ύπατη Αρμοστεία, κυβερνήσεις και άλλες ΜΚΟ.

«Οι αριθμοί είναι πραγματικά ανησυχητικοί. Αντανακλούν τα προσωπικά δεινά σε μία τεράστια κλίμακα και τις δυσκολίες της διεθνούς κοινότητας να προλάβει τις συγκρούσεις και να προωθήσει έγκαιρες λύσεις», δηλώνει ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες. «Το 2012 καταγράψαμε τον πιο αυξημένο αριθμό εκτοπισμένων μετά το 1994», χρονιά που είχε χαρακτηρισθεί από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τις συνέπειες της κατάρρευσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα ότι ο αριθμός των 7,6 εκατ. σημαίνει ότι το 2012 εκτοπιζόταν ένα άτομο κάθε 4,1 δευτερόλεπτα. «Κάθε φορά που ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου ένα άτομο αναγκάζεται σε φυγή», σημειώνει.

Ο Γκουτέρες δήλωσε επίσης πως ανησυχεί για τον αριθμό ρεκόρ των παιδιών που ζητούν άσυλο και ταξιδεύουν μόνα (21.300). Τα άτομα κάτω των 18 ετών αντιπροσωπεύουν εξάλλου το 46% των προσφύγων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

(πηγές: Ελευθεροτυπία, BBC, UNHCR, ΑΜΠΕ)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399