Η ρύπανση μείωσε το προσδόκιμο ζωής στην Κίνα

(Φωτογραφία: Reuters/China Daily)

(Φωτογραφία: Reuters/China Daily)

500 εκατ. άνθρωποι ζουν κατά 5,5 έτη λιγότερα στη βόρεια Κίνα

Το 1999, ο δήμαρχος της Σαγκάης επισκέφθηκε το Πεκίνο και, παρατηρώντας το νέφος, είπε: «Αν δούλευα στο Πεκίνο η ζωή μου θα είχε συντομεύσει κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια». Το σχόλιο του αποδείχθηκε ότι ήταν όχι μόνο προφητικό αλλά αλλόκοτα ακριβές. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση στο βόρειο τμήμα της Κίνας έχει μειώει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 5,5 χρόνια.

Η μελέτη από ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου Tsinghua, διαπιστώνει ότι το νέφος στην Κίνα έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής περίπου 500 εκατομμυρίων ανθρώπων στη δεκαετία του 1990. Η μελέτη είναι μία από τις λίγες προσπάθειες για να μετρηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των πολιτών της Κίνας, καθώς είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σύνολα δεδομένων που καταρτίζονται για τη θνησιμότητα και την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα. Μια άλλη μελέτη αυτό το έτος διαπίστωσε ότι η ρύπανση μπορεί να ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 1,2 εκατ. Κινέζων το 2010.

Συγκεκριμένα, ο ένοχος δεν είναι μόνο τα πολλά εργοστάσια που καίνε άνθρακα και έχουν τροφοδοτήσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες την ταχεία εκβιομηχάνιση της χώρας. Σύμφωνα με τη μελέτη, επίσης φταίνε οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την παροχή δωρεάν θέρμανσης το χειμώνα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω άνθρακα. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένα μέρη της Κίνας, βόρεια του ποταμού Huai και της οροσειράς Qinling.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν ακριβώς βόρεια του ποταμού έχουν προσδόκιμο ζωής των πέντε ετών και έξι μηνών λιγότερα», δήλωσε στους Financial Times ο Michael Greenstone, καθηγητής στο MIT και συν-συγγραφέας της μελέτης. Οι ερευνητές ανέλυσαν την ρύπανση και τη θνησιμότητα μεταξύ 1980 και 2000 και βρήκαν ότι η ρύπανση του αέρα, η οποία μετράει τα αιωρούμενα σωματίδια που είναι αρκετά μικρά για να εισέλθουν στο αίμα ενός ανθρώπου, ήταν περίπου 185 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ή 55% περισσότερα από ότι στον νότο.

(πηγή: todayfocus.gr με πληροφορίες από Quartz)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399