Ερυθρός Σταυρός: 43 εκατ. Ευρωπαίοι χωρίς επαρκή τροφή

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει αφήσει 43 εκατομμύρια πολίτες χωρίς επαρκή ποσότητα φαγητού, σύμφωνα με έκθεση του Ερυθρού Σταυρού που τονίζει ότι η ήπειρος βυθίζεται σε μία παρατεταμένη περίοδο φτώχειας που επιδεινώνεται, μαζικής ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού και μεγαλύτερης ανισότητας.

“Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εδώ και έξι δεκαετίες”, τόνισε ο Μπεκέλε Γκελέτα, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Γενεύη.

Σύμφωνα με αυτή, περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη κινδυνεύουν να περιπέσουν σε κατάσταση φτώχειας  Παράλληλα, ο Ερυθρός Σταυρός, με βάση στοιχεία από 22 από τις εθνικές επιτροπές του στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ανθρώπων που ζητούν τη συνδρομή του.

Σύμφωνα με την αναφορά, χορηγείται επισιτιστική βοήθεια σε 3,5 εκατ. ανθρώπους, έναν αριθμό ο οποίος είναι κατά 75% αυξημένος σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν.

“Ενώ αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη οι κυβερνήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα, τις καλούμε σθεναρά να μην προχωρούν σε περικοπές αδιακρίτως στις δαπάνες για την δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια, διότι ενδέχεται αυτές να τους στοιχίσουν περισσότερο μακροπρόθεσμα”, προειδοποίησε ο Γκελέτα.

Ο Ερυθρός Σταυρός υπογράμμισε ότι η φτώχεια δεν πλήττει μόνον χώρες όπως η Λετονία -όπου η χορηγούμενη επισιτιστική βοήθεια υπερ-τριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια- αλλά και χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

“Ενώ σε άλλες ηπείρους η φτώχεια μειώνεται, στην Ευρώπη αυξάνεται” λέει η αναφορά. “Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ακόμη άγνωστες, ωστόσο τα προβλήματα που έχουν ανακύψει θα είναι αισθητά για δεκαετίες ακόμη και αν η οικονομία ανάκαμπτε άμεσα. Αμφιβάλουμε αν γνωρίζουμε τί ακριβώς διαδραματίζεται”, προσθέτει.

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι τα κύματα παράνομων μεταναστών σε συνδυασμό με την ξενοφοβία που εντείνεται στις χώρες υποδοχής, δημιουργούν ένα επικίνδυνο “μείγμα”, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις, η πολιτική αστάθεια και η ανασφάλεια μεταξύ των μελών της μεσαίας τάξης.

“Εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν στη φτώχεια, την ανασφάλεια και την ανησυχία για το τί τους επιφυλάσσει το μέλλον. Αυτή είναι μία από τις χειρότερες ψυχικές καταστάσεις για ένα ανθρώπινο πλάσμα. Βλέπουμε μία ήσυχη απελπισία να εξαπλώνεται μεταξύ των Ευρωπαίων, που προκαλεί κατάθλιψη, παραίτηση και απώλεια της ελπίδας” τονίζεται.

Πέρυσι ο Ερυθρός Σταυρός έκανε έκκληση για βοήθεια στους Ισπανούς, για πρώτη φορά στην ιστορία, περιγράφει η έκθεση, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί οι αυτοκτονίες. Στη Γαλλία 350.000 άνθρωποι έγιναν φτωχοί από το 2008 ως το 2011. Ένας στους πέντε Φιλανδούς που γεννήθηκαν μετά το 1987 έχουν χρειαστεί θεραπεία για ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.

Η Γερμανία έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά το φάσμα της ανεργίας, αλλά το ένα τέταρτο των εργαζομένων κερδίζει πολύ λίγα χρήματα και εργάζεται σε συνθήκες ανασφάλειας. Τον Ιούλιο του 2012, 600.000 γερμανοί εργαζόμενοι δεν τα έβγαζαν πέρα.

(πηγή: nooz.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399