Χέρια κατά του ρατσισμού

Σε ένα τρίλεπτο βίντεο, δημιουργοί από τέσσερις χώρες ενώνουν πέντε τρόπους έκφρασης (χορό, ποίηση, βίντεο, μουσική και φωτογραφία), για να μεταφέρουν μέσω δύο χεριών ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό.

Το βίντεο, με τίτλο «Χέρια κατά του ρατσισμού», δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Κυκλοφόρησε κατ’ αρχάς στο Ίντερνετ –«ένα προνομιακό πεδίο για τη μεταφορά της ρητορικής του μίσους, μέσα από τις άκρες των δακτύλων μας όταν πληκτρολογούμε κάτι», σημειώνει η Sara Toscano, η οποία εμπνεύστηκε το βίντεο. «Ωστόσο, και στον πραγματικό κόσμο, μέσα από τις χειρονομίες και τις πράξεις μας μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Γι’ αυτό και στο βίντεο επικεντρωθήκαμε στα χέρια, ζητώντας απ’ όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις».

«Η συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, όταν θέλεις να μεταφέρεις ένα οικουμενικό μήνυμα, όπως αυτό της ισότητας», προσθέτει η χορεύτρια και χορογράφος από την Πορτογαλία. Πηγή έμπνευσής της ήταν το έργο της ολλανδικής Μη Κυβερνητικής οργάνωσης Magenta, με την οποία είχε συνεργαστεί εκτεταμένα στο παρελθόν. Η Magenta καταπολεμά το ρατσισμό στο Διαδίκτυο, παρακινώντας ιστοσελίδες να σβήσουν εθελοντικά περιεχόμενο που προωθεί τις διακρίσεις και παραβαίνει το νόμο. «Όπως το Ίντερνετ δεν γνωρίζει σύνορα, έτσι κι εμείς θελήσαμε να συνενώσουμε καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, για να εμπνεύσουμε άτομα και κοινότητες απ’ όλο τον κόσμο», σημειώνει η κα Toscano.

Συνεργοί στην προσπάθειά της είναι ο ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης, ο συνθέτης Μάνος Αθανασιάδης, η τραγουδίστρια Κατερίνα Κοζαδίνου, ο σκηνοθέτης Στέλιος Μαυρογιάννης, η γραφίστρια Κατερίνα Παππού και ο φωτογράφος Alexandre Cabrita. Το βίντεο επίσης περιλαμβάνει ένα μήνυμα των Ολλανδών Suzette Bronkhorst και Ronald Eissens, ιδρυτών της ΜΚΟ Magenta, η οποία προβάλλει το σύνθημα «Δάγκωσε το χέρι που τροφοδοτεί τις διακρίσεις».

Παντρεμένη με Έλληνα και ζώντας το μισό χρόνο στην Αθήνα, η κα Toscano έχει παρακολουθήσει από κοντά την ανάπτυξη του ρατσισμού στη χώρα. «Εγώ πάντοτε αισθανόμουν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και δεν βίωσα κάποιου είδους διάκριση», αναφέρει. «Όμως πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο ότι είμαι Ευρωπαία και μαθαίνω τη γλώσσα. Ως ξένη ωστόσο, θεωρώ εξαιρετικά προβληματική και τρομακτική την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Όταν κάποια στιγμή βρέθηκα τυχαία σε συγκέντρωση της οργάνωσης στο δρόμο, αισθάνθηκα μεγάλη ανασφάλεια και αντίφαση με τις μέχρι τότε εμπειρίες μου».

«Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα φιλόξενος λαός και για την άνοδο του ρατσισμού νομίζω ότι ευθύνεται η κρίση. Έχουμε πάντοτε την ανάγκη να κατηγορήσουμε κάποιον, να του επιρρίψουμε την ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Τα δημαγωγικά κόμματα το εκμεταλλεύονται αυτό, σε μια περίοδο που οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, καθώς οι ζωές τους έχουν αλλάξει λόγω της κρίσης».

«Για να νικήσουμε το ρατσισμό, πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά στο πεδίο για την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας, αφού, όταν δεν γνωρίζεις τον Άλλο, τείνεις να τον φοβάσαι. Γι’ αυτό και τα προγράμματα ένταξης, όπως π.χ. στα σχολεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού δείχνουν πως όλοι έχουμε τα ίδια όνειρα και τις ίδιες επιδιώξεις. Οι καλλιτέχνες επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων, καθώς μπορούν να εμπνεύσουν τον κόσμο σε πολλά επίπεδα, να τους κινητοποιήσουν ώστε να βγουν από την αδράνεια και να τους προκαλέσουν διαφορετικά συναισθήματα».

Δείτε το βίντεο:

(πηγή: unhcr.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399