Αιτωλικό – Πώς εξηγείται το απόκοσμο φαινόμενο με τους ιστούς αραχνών που κάλυψαν τη λιμνοθάλασσα

arahnes_etoliko_1Το φαινόμενο με τους ιστούς των αραχνών να καλύπτουν τα πάντα στη λιμνοθάλασσα στο Αιτωλικό έχει απασχολήσει τους επιστήμονες από το 2018, ενώ και τότε οι εικόνες προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πώς, όμως, εξηγείται το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο;

Για το φαινόμενο με «πρωταγωνίστριες» τις αράχνες Tetragnatha μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι» η βιολόγος, αραχνολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΔΠΘ, Μαρία Χατζάκη.

arahnes_etoliko_2Η εξήγηση της αραχνολόγου

«Οι συνθήκες στο Αιτωλικό είναι τέτοιες ώστε τα έντομα βρίσκουν, λόγω της υγρασίας και της τροφής που βρίσκουν εκεί, τις συνθήκες ώστε να αυξηθούν», είπε η κ. Χατζάκη.

«Στο συγκεκριμένο μέρος συγκεντρώνονται χιλιάδες αράχνες και είναι χαρακτηριστικό του φαινομένου ότι παρατηρείται τη συγκεκριμένη εποχή, ποτέ λόγου χάρη τον χειμώνα ή την άνοιξη. Την προηγούμενη φορά το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στον ποταμό Νέστο ή το Κοτύχι της Πελοποννήσου», πρόσθεσε η επιστήμονας.

«Με την τόσο μεγάλη αύξηση του πληθυσμού οι αράχνες αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, απλώνουν τους ιστούς τους και φτιάχνουν αυτά τα μεγάλα πέπλα που βλέπουμε. Όταν πέσει η θερμοκρασία και αλλάξει η εποχή θα πεθάνουν και θα πάψει το φαινόμενο», εξήγησε η κ. Χατζάκη.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399