Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα

Η χελώνα Καρέτα-Καρέτα είναι ένα παλιό και μεγάλο ερπετό που κατάγεται από τους δεινόσαυρους. Ζει στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο κυριότερος τόπος αναπαραγωγής της στη Μεσόγειο είναι η Ζάκυνθος και ιδιαίτερα ο Κόλπος του Λαγανά. Έχει μήκος μεγαλύτερο από ένα μέτρο, το βάρος της μπορεί να ξεπεράσει τα 150 κιλά. Τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα και έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις τσούχτρες. Ζει περίπου 100 χρόνια. Όλες οι θαλάσσιες χελώνες ξεκινούν την ζωή τους ως έμβρυα σε αυγά που τοποθετούν οι θηλυκές χελώνες σε αμμώδεις παραλίες. το φύλο του νεοσσού, καθορίζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την θερμοκρασία. Η θηλυκιά είναι έτοιμη για αναπαραγωγή όταν φτάσει περίπου 30 χρονών.

Κάθε χελώνα γεννά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 100-120 αυγά σε μια τρύπα, που σκάβει στην άμμο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα αυγά έχουν μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Μετά από 46-70 ημέρες επώασης, τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί που έχουν μήκος πέντε εκατοστά και ζυγίζουν περίπου 15 γραμμάρια, κινούνται γρήγορα προς τη θάλασσα. Τα μικρά χελωνάκια κάνουν την έξοδό τους συνήθως όλα μαζί κατά τη διάρκεια της νύχτας και με πυξίδα τους τον φωτεινότερο ορίζοντα, βρίσκουν τη θάλασσα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί τα βοηθά να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια- και η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Υπολογίζεται ότι από κάθε φωλιά επιζούν και ενηλικιώνονται μόνο δέκα!

Η χελώνα Καρέτα-Καρέτα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει είναι η άναρχη τουριστική ανάπτυξη των βιότοπων όπου αναπαράγεται. Ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές χελώνες, τα φώτα απορποσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις φωλιές με τα αυγά. Να σημειωθεί ότι αν μέσα σε μια φωλιά σπάσει ένα αυγό, τότε αχρηστεύονται και τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας ότι είναι τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας. Πάντως, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αυτή η τελευταία απειλή τείνει πλέον να μειωθεί σημαντικά. Για την προστασία της Καρέτα-Καρέτα το ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει στην περιοχή του Λαγανά τη Ζώνη Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) με την οποία καθορίζονται περιοχές απόλυτης και μερικής προστασίας της φύσης και περιοχές οργανωμένης και ελεγχόμενης τουριστικής ανάπτυξης.

Οικολογικές οργανώσεις όπως η WWF έθεσαν την προστασία της χελώνας Καρέτα-Καρέτα ως μια από τις βασικές προτεραιότητές τους. Η σημαντικότερη όμως ενέργεια της WWF Ελλάς για την προστασία του είδους ήταν η αγορά της περιοχής που περιβάλλει την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο – τη σπουδαιότερη παραλία αναπαραγωγής της χελώνας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, που ιδρύθηκε το 1983 με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, άρχισε ένα εντατικό πρόγραμμα σημαδέματος των χελωνών το 1982, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Share
Κατηγορίες: Οι καλοί μου φίλοι - τα ζώα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399