Νόσος των Λεγεωνάριων: Ο ύπουλος εχθρός των κλιματιστικών.

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι πηγές δροσιάς είναι απαραίτητες. Τα τόσο απαραίτητα όμως κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Ο πιο ύπουλος εχθρός λέγεται «νόσος των λεγεωνάριων».
Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων;
Η νόσος των λεγεωνάριων οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τους πνεύμονες προκαλώντας …
λοίμωξη ή πνευμονία. Δεν είναι μεταδοτική και δεν κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ της 2ης και 10ης ημέρας μετά την έκθεση στο βακτήριο. Η νόσος ξεκινά σαν μια τυπική γρίπη με κατάπτωση, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο μυών και ξερό βήχα. Όσο εξελίσσεται η πνευμονία, μπορεί να υποφέρεις από πόνους στο στήθος, δύσπνοια, εμετούς, διάρροια ακόμη και ψευδαισθήσεις.

Στη Βρετανία εντοπίζονται περίπου 500 περιστατικά το χρόνο. 1 στις 10 περιπτώσεις η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Αιτίες

Την νόσο των λεγεωνάριων προκαλεί το βακτήριο με το όνομα «Legionella pneumophila. Ανακαλύφθηκε το 1976 μετά από μαζική εκδήλωση της νόσου σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Λεγεώνας στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, εξ ου και το όνομά της.

Το βακτήριο εντοπίζεται σε φυσικά υδάτινα συστήματα όπως ποτάμια και λίμνες αλλά για την ανάπτυξή του παίζει καθοριστικό ρόλο η θερμοκρασία, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις θέρμανσης ή ψύξης.

Μια άλλη πηγή για την μόλυνση με το συγκεκριμένο βακτήριο είναι τα συστήματα νερού μεγάλων κτιρίων, οι εγκαταστάσεις κλιματισμού, τα σιντριβάνια και τα κοινόχρηστα ντους.

Πιο ευάλωτοι είναι οι καπνιστές, οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα και όλοι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Περιστατικά της νόσου των λεγεωνάριων είναι πιο συνηθισμένα στα τέλη του Καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι προσβάλλονται περισσότερο άνδρες μέσης ηλικίας.

Θεραπεία

Χρειάζεται μια κατάλληλη αγωγή με αντιβιοτικά που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας. Το ρίσκο όμως της μόλυνσης από την νόσο ελαχιστοποιείται με την σωστή συντήρηση των πιθανών πηγών μόλυνσης όπως είναι τα συστήματα κλιματισμού…

(πηγή: Cosmedic)

Share
Κατηγορίες: Υγεία για όλους. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399