Το “τοξικό στρες” καταστροφικό για τα παιδιά

Το «τοξικό στρές» στην παιδική ηλικία είναι καταστρεπτικό για την εξέλιξη του ατόμου υποστηρίζουν επιστήμονες του Κέντρου Ανάπτυξης Παιδιού του Χάρβαρντ, οι οποίοι ξεκίνησαν μάλιστα μια παναμερικανική καμπάνια για το θέμα.

«Τοξικό στρες» είναι η περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σώμα μας όταν λειτουργεί υπό στρεσογόνες καταστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να μπορεί να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες. Ότι το στρες φθείρει το σώμα είναι γνωστό αυξάνοντας τις ορμόνες που επιδρούν στον εγκέφαλο. Όταν αυτό όμως συμβαίνει στην παιδική ηλικία, όταν στην ουσία διαμορφώνονται οι μηχανισμοί ελέγχου του στρες, τότε αυτό είναι καταστροφικό.

Οι πιο συχνές αιτίες για την ανάπτυξη «τοξικού στρες» στην παιδική ηλικία είναι η επαναλαμβανόμενη κακοποίηση, η μακροχρόνια παραμέληση, η παρατεταμένη έκθεση σε συνθήκες βίας, το περιβάλλον δυστυχίας και το αίσθημα έλλειψης ασφάλειας και σιγουριάς.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές ελάχιστα από τα παιδιά που ζουν σε κοινωνικές υπηρεσίες δεν αντιμετωπίζουν «τοξικό στρες». Αυτά είναι και ο νούμερο 1 στόχος τους καθώς όπως υποστηρίζουν εκτός από την ηθική πλευρά του θέματος, ένα παιδί με «τοξικό στρες» θα κοστίσει στο κράτος πολλά περισσότερα χρήματα ως ενήλικος λόγω των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει.

(πηγή: cosmedic.gr)

Share
Κατηγορίες: ΨΥΧΟΛΟΓΗΜΑΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399