Προστατέψτε τα παιδιά σας από τους εξωτερικούς κινδύνους

Η τελευταία απαγωγή και πιθανόν και δολοφονία της 5χρονης April από την Ουαλία της Μεγ. Βρετανίας μας έχει σοκάρει όλους, ενώ και η είδηση πως μια δεύτερη αρπαγή ενός 10-χρονου κοριτσιού από το Κολοράντο της Αμερικής καθώς πήγαινε στο σχολείο της… έρχεται να ενισχύσει τους ορατούς κινδύνους που υπάρχουν γύρω μας. Στην πρώτη περίπτωση το παιχνίδι με τους φίλους της έξω από το σπίτι της -κάτι απολύτως φυσιολογικό – η αφέλεια και η άγνοια του κινδύνου , αποδεικνύεται πως της κόστισαν τη ζωή της.

Η αρπαγή του παιδιού σου από έναν ξένο προκαλεί τρέλα και μόνο με την σκέψη. Πολλοί λένε πως προτιμούν να έχουν το παιδί τους πεθαμένο, παρά στα χέρια κάποιου που θα το κακοποιήσει. Τραγικά και τα δύο αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Πώς λοιπόν μπορούμε να προστατέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα παιδιά μας;

Οι πολεμικές τέχνες είναι από τα αθλήματα που διδάσκουν τον κίνδυνο του “ξένου”. Το αποκαλούν stranger danger. Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αντιστέκονται στην αρπαγή τους τοποθετώντας το σώμα τους κατάλληλα ώστε να δυσκολέψουν κάπως τον ενήλικο και βέβαια μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το μοναδικό τους όπλο, την φωνή τους, ώστε να ξεφύγουν. Είναι τρομακτικό και μόνο που το διαβάζει κανείς και γίνεται χειρότερο όταν το κάνεις και εικόνα.

Να λοιπόν μερικά πράγματα που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας.

Μάθετε στο παιδί να λέει όχι. Τα “αρπακτικά” ψάχνουν να βρουν παιδιά που είναι ντροπαλά και φοβούνται στο να αντισταθούν σε κάποιον μεγαλύτερο. Μάθετε στο παιδί να φεύγει από μια κατάσταση που το κάνει να νιώθει άβολα και να φωνάζει δυνατά ώστε να τραβήξει την προσοχή των γύρω του. Ποτέ να μην μπαίνει σε αυτοκίνητα ή να κρατάει μυστικά που κάποιος μεγάλος του είπε. Είναι σημαντικό να σας πει αμέσως εάν κάτι από τα παραπάνω συμβεί.

Μην υποθέτετε πως το παιδί σας ξέρει πώς να αντιδράσει. Ένα σχετικό πείραμα στην Αμερική έδειξε πως ενώ οι γονείς ήταν σίγουροι πως το παιδί τους δεν θα μιλήσει σε ξένους ή πως δεν θα φύγει από το πάρκο με κάποιον που δε γνωρίζει, προς μεγάλο τους σοκ έγινε ακριβώς το αντίθετο. Για αυτό φροντίστε να επαναλαμβάνεται συχνά τι πρέπει να γνωρίζουν.

Μη στέκεστε μόνο στον “ξένο κίνδυνο”. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να συνδέσουν το ξένο κίνδυνο με κάποιον που η όψη του είναι τρομακτική και να εμπιστευτούν κάποιον που είναι φιλικός και καλός μαζί τους. Επίσης τα στατιστικά έχουν δείξει ότι παιδιά έχουν εξαφανιστεί η κακοποιηθεί από άτομα που ήδη γνώριζαν. Το γείτονα, το μπαμπά κάποιου συμμαθητή τους ή το προπονητή τους. Επίσης το να μην μιλούν σε ξένους μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι όταν βρεθούν σε κίνδυνο. Μάθετε τα να απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες ή να τρέχουν σε κάποιο κοντινό κτίριο ή κατάστημα με κόσμο για να ζητήσουν βοήθεια.

Μιλήστε του για την σημασία του προσωπικού του χώρου. Κανείς δεν πρέπει να το πλησιάζει τόσο που να το κάνει να νιώθει άβολα.

Τέλος υποδείξτε του, τους έμπιστους ανθρώπους. Κάντε μια λίστα από τα άτομα που μπορεί να το συλλέξουν από το σχολείο ή να το προσέξουν όταν δεν είσαστε εσείς εκεί. Εξηγήστε ότι για κανέναν λόγο δεν φεύγει με κάποιον επειδή απλώς τον γνωρίζει εάν πριν δεν το έχετε ενημερώσει ότι αυτό το πρόσωπο θα τον συλλέξει. Επίσης εάν είναι σε ηλικία που γυρίζουν μόνα τους από το σχολείο, ζητήστε τους να φροντίζουν να είναι μαζί με μια ομάδα παιδιών ή τουλάχιστον δύο άτομα μαζί.

(πηγή: parents.com)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399