Επαναστατική μέθοδος – Θεραπεία της σκολίωσης με τηλεχειρισμό

Ένα νέο, μαγνητικό έλασμα για την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης υπόσχεται ότι θα απαλλάξει τα παιδάκια από τη σκολίωση ή την κύφωση, αλλά και από την ταλαιπωρία των χειρουργικών επεμβάσεων, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Χονκ Κόνγκ.

Μέχρι σήμερα οι χειρουργοί χρησιμοποιούσαν ένα κλασικό μεταλλικό έλασμα το οποίο τοποθετούσαν, φυσικά με χειρουργική επέμβαση, στη σπονδυλική στήλη του παιδιού. Δεδομένης, όμως, της ανάπτυξης του παιδιού, η επέμβαση έπρεπε να επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες για την επιμήκυνση του ελάσματος και μάλιστα με γενική αναισθησία.

Όπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», ερευνητές από το παιδιατρικό νοσοκομείο του Χονκ Κόνγκ «Duchess of Kent» αντικατέστησαν το κλασικό έλασμα με ένα νέου τύπου έλασμα που επιμηκύνεται μαγνητικά. Οι πρώτες εφαρμογές έγιναν σε 5 παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών που ταλαιπωρούνταν από σκολίωση. Στη συνέχεια, και για διάστημα 2 ετών, τα παιδάκια έπρεπε απλώς να επισκέπτονται το νοσοκομείο για τη ρύθμιση του ελάσματος, χωρίς χειρουργείο. Η ρύθμιση γινόταν ηλεκτρονικά, καθώς στο εμφυτευμένο έλασμα εμπεριέχεται ένας μαγνήτης που επιτρέπει τέτοιους χειρισμούς… με τηλεχειρισμό. Με την επιμήκυνση του ελάσματος η σπονδυλική στήλη αποκτά τη φυσιολογική της θέση και επιτρέπει την σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου», λέει ο Κένεθ Τσάουνγκ, καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Χονκ Κόνγκ, ¨είναι ότι γλιτώνουμε τα χειρουργεία που έπρεπε να επαναλαμβάνονται κάθε έξι μήνες και φυσικά τη γενική αναισθησία. Το ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι ότι η ηλεκτρονική ρύθμιση του μεταλλικού ελάσματος γίνεται μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Το παιδί, μάλιστα, είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι ή στο σχολείο του ακόμη και την ίδια μέρα…».

Περίπου 3% του πληθυσμού παρουσιάζει σκολίωση και αρκετοί χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Παραδοσιακά, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν βίδες και μεταλλικά ελάσματα για να ισιώσουν τη σπονδυλική στήλη, αλλά σε μικρά παιδιά κάτι τέτοιο επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή τους.

(πηγή: healthpress)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399