Η κρίση «τρώει» τα παιδιά μας: Συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας

Μείωση των γεννήσεων λόγω των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. Τι δείχνουν τα στοιχεία:

Οι δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κάνουν τις γυναίκες να διστάζουν να προχωρήσουν στην απόκτηση ενός παιδιού.

Σε συνδυασμό και με την αύξηση του αριθμού των αυτόματων αποβολών στις κυήσεις, ένα θλιβερό γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στο άγχος της κρίσης, ο πληθυσμός της Ελλάδας αρχίζει να συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της έρευνας που πραγματοποίησε η Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου είναι ανησυχητικά, καθώς φωτογραφίζουν τη ραγδαία μείωση που υπέστη από το 2011 στο 2012 ο αμιγώς ελληνικός πληθυσμός.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γεννήσεις συνολικά κατέγραψαν μείωση 5,7% πέρσι, ενώ για πρώτη φορά το φαινόμενο συνδυάστηκε με αντίστοιχη αύξηση των θανάτων κατά 5%.

Στις Ελληνίδες υπηκόους η μείωση των γεννήσεων ήταν 3% ενώ στις μετανάστριες το αντίστοιχο αρνητικό ποσοστό άγγιξε το 18%.

«Εξαιρετικά δυσοίωνο είναι και το εύρημα πως ο δείκτης της φυσικής μεταβολής του πληθυσμού υπέστη τετραπλάσια μείωση το 2012 σε σχέση με το 2011», αναφέρει ο καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογίας Δημήτρης Μπότσης.

«Η φυσική μεταβολή αντικατοπτρίζει τη μεταβολή του πληθυσμού από τις γεννήσεις και τους θανάτους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη μετανάστευση.

Το 2011 ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 4.710 άτομα, ενώ το 2012 η αντίστοιχη μείωση ήταν 16.299 άτομα, δηλαδή τετραπλάσια.

Παράλληλα, ο δείκτης γονιμότητας που πρέπει να διατηρείται πάνω από τον μαγικό αριθμό 2,1 ώστε να ανανεώνεται πληθυσμός, έχει πέσει κάτω του 1,39 και ειδικότερα για τις Ελληνίδες υπηκόους κοντεύει να πέσει κάτω από τη μονάδα», υπογραμμίζει.

«Κάποτε οι Ελληνίδες αποκτούσαν δύο παιδιά και τώρα με την κρίση δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα», σχολιάζει ο διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογίας Νίκος Βιτωράτος, παρατηρείται αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων τα τελευταία χρόνια από 2% σε 4%.

Παλίνδρομες κυήσεις ή αυτόματες αποβολές είναι αυτές που συμβαίνουν στην 22η εβδομάδα της κύησης, με το έμβρυο να νεκρώνεται, χωρίς όμως να αποβάλλεται φυσιολογικά από την έγκυο, οπότε πρέπει να ακολουθήσει απόξεση.

«Το φαινόμενο αποδίδεται στο άγχος που προκαλεί η κρίση και καταγράφεται συχνότερα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από 35-36 ετών και πάνω» σημειώνει ο Νίκος Βιτωράτος.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογίας Νίκος Σαλάκος επισημαίνει πως η κρίση τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς όλα πλέον εναπόκεινται σε κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας».

Προσθέτει ακόμα πως ανησυχητική αύξηση καταγράφεται και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με τη σύφιλη,τη γονόρροια και τα κονδυλώματα να προσβάλλουν έναν στους τέσσερις εφήβους (κορίτσια και αγόρια) στην Ελλάδα.

(πηγές:news247.gr, Ελεύθερος Τύπος)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399