Η έλλειψη γονικής αγάπης επηρεάζει την υγεία

Πολλούς κινδύνους για την υγεία κατά την ενήλικη ζωή προκαλεί η κακοποίηση και η έλλειψη γονικής στοργής και αγάπης στην παιδική ηλικία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις διαρκούν μια ζωή και επηρεάζουν τόσο την ψυχική-συναισθηματική όσο και τη σωματική υγεία.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει τρόπος ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις τουλάχιστον όσον αφορά τη σωματική υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Judith E. Carroll, επιστήμονας από το Κέντρο Ψυχονευροανοσολογίας του UCLA και συνέχισε: «Όταν το παιδί παίρνει αγάπη από τους γονείς, έχει μικρότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας κατά την ενήλικη ζωή του. Αν οι γονείς και οι δάσκαλοι εκπαιδευτούν, τότε τα παιδιά θα μπορέσουν να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και στοργή, που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει την υγεία τους».

Οι ερευνητές μελέτησαν 756 ενήλικες, που είχαν συμμετάσχει σε μια παλιότερη μελέτη σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Μέτρησαν 18 βιολογικούς δείκτες κινδύνου για την υγεία τους, όπως την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την ορμόνη του στρες, τη χοληστερόλη, την περίμετρο της μέσης, το σάκχαρο στο αίμα και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλές τιμές σε αυτούς τους δείκτες είχαν υψηλότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό περιστατικό υγείας, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη συνέχεια θέλησαν να προσδιορίσουν αν τα άτομα αυτά είχαν αυξημένο στρες κατά την παιδική ηλικία. Με τη βοήθεια ενός ειδικού ερωτηματολογίου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ανέφεραν ότι είχαν πάρει γονική ζεστασιά και αγάπη κατά την παιδική τους ηλικία, είχαν μικρότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν μεγαλώσει με αγάπη και ψυχολογική υποστήριξη από τους γονείς, είχαν αυξημένο στρες στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με τους  επιστήμονες το στρες είναι τοξικό και επηρεάζει τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ευάλωτοι και στα προβλήματα υγείας.

(πηγή: vita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399