Στα ηλιόλουστα μέρη ζουν λιγότερο υπερκινητικά παιδιά

Σαφώς μικρότερα είναι τα ποσοστά των παιδιών που εμφανίζουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), στα μέρη με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια όπως έδειξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν κάποια σχέση ανάμεσα στο πόσο ηλιόλουστο είναι ένα μέρος και στον αριθμό των υπερκινητικών παιδιών που ζουν εκεί.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό.

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας είναι ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον αυτισμό και την μείζονα κατάθλιψη.

Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο συχνές παιδικές διαταραχές, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει στις αιτίες της. Έχουν πάντως εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου, όπως γενετικούς – κληρονομικούς, την πρόωρη γέννηση του παιδιού, το μικρό βάρος κατά τη γέννησή του, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη της, την έκθεση σε διάφορες τοξικές ουσίες στο περιβάλλον κ.α.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, έχουν παρορμητική και υπερκινητική συμπεριφορά και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους μπορεί να εμφανίζει σχετική καθυστέρηση. Το ποσοστό της ΔΕΠΥ εκτιμάται στο 5% έως 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, εμφανίζοντας όμως μεγάλες γεωγραφικές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, για λόγους που δεν έχουν κατανοηθεί. Η νέα μελέτη φέρνει στο φως μια από τις πιθανές αιτίες: τον βαθμό της ηλιοφάνειας.

Ακόμα, τόνισε ότι η μελέτη αναδεικνύει μεν μια σχέση ανάμεσα στην ηλιοφάνεια και στη ΔΕΠΥ, χωρίς όμως να αποδεικνύει ότι όντως είναι ο πολύς ήλιος αυτός που προστατεύει τα παιδιά από την υπερκινητικότητα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό «Biological Psychiatry».

ηγή: news.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399