Οι μητέρες στο κρατητήριο, τα παιδιά στη γειτονιά

Γράφει: Μαριλένα Παναγή

Λευκωσία: Ξεχασμένα κάπου σε σπίτια γνωστών και γειτόνων μένουν παιδιά αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες συλλαμβάνονται και κρατούνται στα κρατητήρια της Μεννόγιας μέχρι να έρθει η στιγμή της απέλασής τους. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μήνες ολόκληρους, τα παιδιά, βρέφη και νήπια κατά κύριο λόγο είναι μακριά από τη μητέρα τους και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ενήμερες ούτε και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Η καταγγελία έγινε στον «Φιλελεύθερο» από την επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, και τη γενική συντονίστρια για τα παιδιά στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Στέλλα Κυριακίδου. «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά», ανέφερε η κ. Κουρσουμπά, ενώ η κ. Κυριακίδου υποστήριξε ότι «δεν γίνεται αυτό το Κράτος να χωρίζει το παιδί από τη μητέρα του για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα και οι υπόλοιποι να το δεχόμαστε και να παραμένουμε απαθείς».

Αφορμή για τις καταγγελίες αποτέλεσε η περίπτωση δύο γυναικών, μιας από την Κίνα και δεύτερης από το Καμερούν, που βρίσκονται στα κρατητήρια της Μεννόγιας μακριά από τα παιδιά τους, τα οποία έχουν το ένα ρουμανική και το άλλο βουλγαρική υπηκοότητα. Και στις δύο περιπτώσεις ενεργό εμπλοκή έχουν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αφού στην περίπτωση της γυναίκας από το Καμερούν έχει εντοπιστεί ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος επιθυμεί να το αναλάβει, αλλά οι Υπηρεσίες αναμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Τα περιστατικά, σύμφωνα με την επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, «είναι πολλά και αυξανόμενα και επειδή μέχρι τώρα δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτα με τις παρεμβάσεις μας εκτός από το να λύνουμε προβλήματα πυροσβεστικά, έχω καλέσει σε συνάντηση τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για να κάτσουμε να βρούμε μια οριστική λύση στο ζήτημα».

Η εμπλοκή των ΜΚΟ

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις αλλοδαπών μητέρων που χωρίζονται από τα παιδιά τους και καταλήγουν σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, οι οποίοι παλεύουν με τη σειρά τους να δώσουν μια λύση μέσω των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Η περίπτωση της Κινέζας ήρθε στο φως μετά από επίσκεψη εκπροσώπου της οργάνωσης Cyprus STOP trafficking στα κρατητήρια της Μεννόγιας.

Η αλλοδαπή αυτή, όπως διαπιστώθηκε, βρίσκεται υπό κράτηση και μακριά από το παιδί της από τις 3 Φεβρουαρίου.

Στην περίπτωση της γυναίκας από το Καμερούν, ενεπλάκη και η ΜΚΟ «Hope for Children».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΜΚΟ, η γυναίκα βρίσκεται υπό κράτηση στον χώρο μεταναστών στη Μεννόγια από τις 16 Ιανουαρίου 2014.

Αποτέλεσμα της σύλληψης και κράτησής της είναι ο αναγκαστικός αποχωρισμός από το παιδί της, του οποίου η ίδια είχε την αποκλειστική φροντίδα.

Η Hope for Children ενημέρωσε ότι είχε επαφές και με τον πατέρα του παιδιού, ο οποίος βρίσκεται στη Ρουμανία και επιθυμεί να επανενωθεί με τη μητέρα και το παιδί τους.

Λήδα Κουρσουμπά: «Δεν ενημερώνουν ούτε το Γραφείο»

«Είναι αδιανόητο να μη λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον του παιδιού, είναι αδιανόητο οι Υπηρεσίες του Κράτους να ενεργούν εσφαλμένα νομικά, χωρίς να εξετάζουν την κατάσταση μιας γυναίκας, να τη συλλαμβάνουν και να τη φυλακίζουν και το παιδί να μένει στη γειτονιά με τον κάθε καλοπροαίρετο πολίτη ή φίλο της μητέρας, ο οποίος προσφέρεται, χωρίς να περάσει από καμία αξιολόγηση, να το φροντίζει».

Η επίτροπος Λήδα Κουρσουμπά, παρουσιάστηκε πολύ έντονη στις δηλώσεις της, αφού, όπως εξήγησε, «αυτό το φαινόμενο φθάνει κοντά μας πολύ συχνά και κάθε φορά κάνω παρεμβάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις ανταποκρίνονται οι Υπηρεσίες και λύνεται το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν είναι λύση».

Πρέπει, είπε, «να γίνει κατανοητό ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να είναι με τη μητέρα του. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούν να κρατούν τη μητέρα για μήνες στο κρατητήριο και το παιδί να μένει σε γνωστούς και γείτονες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απέλασης και πρέπει να πω ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δεν ενημερώνονται καν για την ύπαρξη και την κατάσταση αυτών των παιδιών». Δεν γίνεται, συνέχισε, «να έχουμε συνέχεια το ίδιο πρόβλημα, να μη λαμβάνονται υπόψη τα παιδιά και να κρατούμε τις μητέρες στα κρατητήρια χωρίς να εξετάζουμε τίποτ’ άλλο για τις ίδιες ή για τα παιδιά τους».

Σε κάθε περίπτωση όμως, είπε, «πρέπει να κινητοποιούνται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και για να κινητοποιηθούν πρέπει κάποιος να τις ενημερώνει για κάθε περίπτωση». Τέλος, και όπως επεσήμανε η κ. Κουρσουμπά, «το οποιοδήποτε παιδί δεν μπορεί να μένει με τον γείτονα ή τον φίλο που με καλή τη πίστει ανέλαβαν να το φροντίσουν. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εμπλοκή των ΥΚΕ, τότε και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν να βοηθήσουν μένουν εκτεθειμένοι αφού σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρουν κάποιες αποφάσεις που αφορούν το παιδί θα υποχρεωθούν να παρανομήσουν».

Στέλλα Κυριακίδου: «Δεν χωρίζουμε το μωρό από τη μητέρα του»

Αρκετά έντονη στις δηλώσεις της ήταν και η γενική συντονίστρια για θέματα παιδιών στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Στέλλα Κυριακίδου. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να μας δώσουν απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν. Δεν γίνεται να χωρίζουμε ένα μωρό από τη μητέρα του χωρίς να εξετάζουμε πρώτα όλες τις παραμέτρους και δεν γίνεται να δεχόμαστε ότι μια μητέρα είναι στο κρατητήριο για να απελαθεί και το παιδί της βρίσκεται στο σπίτι κάποιας φίλης». Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Κινέζας, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι «το παιδί πρέπει να επανενωθεί άμεσα με τη μητέρα του» και υποστήριξε ότι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αφού ήδη «αυτή τη στιγμή υπάρχει άλλη μια τουλάχιστον μητέρα στα κρατητήρια της Μεννόγιας».

(πηγή: Φιλελεύθερος)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399