Βρετανία : Σύλληψη 660 υπόπτων για παιδεραστία

Η αστυνομία της Βρετανίας προχώρησε σε 660 συλλήψεις υπόπτων για παιδεραστία κατά τη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης η οποία διήρκεσε έξι μήνες και στοχοθέτησε κυρίως πρόσωπα που αποκτούσαν πρόσβαση σε άσεμνες φωτογραφίες ανηλίκων στο Διαδίκτυο, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) της Βρετανίας.

Ιατροί, εκπαιδευτικοί, στελέχη του σώματος προσκόπων, νοσηλευτές και συνταξιούχοι αστυνομικοί είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτής της ευρείας επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν 45 αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη τη χώρα, στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η NCA ανέφερε ότι πάνω από 400 παιδιά είναι πλέον «ασφαλή» χάρη σε αυτή την επιχείρηση.

«Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία είχε τη δυνατότητα να διεξάγει μια στοχευμένη επιχείρηση αυτής της φύσης» και τέτοιας έκτασης, επισήμανε ο υποδιευθυντής της NCA, ο στρατηγός Φιλ Γκόρμλεϊ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία.

«Ορισμένοι από τους ανθρώπους που αρχίζουν με την πρόσβαση άσεμνων εικόνων στο Διαδίκτυο στη συνέχεια κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά. Επομένως, αυτή η επιχείρηση δεν αφορά μόνο το να πιάσουμε ανθρώπους οι οποίοι ήδη παραβίασαν το νόμο—αφορά επίσης το να προληφθούν δυνητικοί εγκληματίες πριν ξεπεράσουν το όριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τους 660 ανθρώπους που συνελήφθησαν, οι 39 ήταν καταγεγραμμένοι σεξουαλικοί παραβάτες, είχαν δηλαδή ήδη καταδικασθεί μία φορά για ένα σεξουαλικό έγκλημα. Εντούτοις, η πλειονότητά των συλληφθέντων, μερικοί εκ των οποίων είχαν χωρίς επιτήρηση πρόσβαση σε παιδιά, δεν ήταν γνωστοί στις αρχές.

Συνολικά οι ερευνητές πραγματοποίησαν εφόδους σε 833 διευθύνσεις και ερεύνησαν 9.172 υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σκληρούς δίσκους.

Η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Βρετανίας συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει αποστολή να συντονίσει καλύτερα τις ενέργειες της αστυνομίας σε θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και το οργανωμένο έγκλημα.

Η Βρετανία έχει κλυδωνιστεί τα τελευταία χρόνια από τις αποκαλύψεις ότι κάποιες από τις διασημότερες προσωπικότητες που μεσουρανούσαν το διάστημα μεταξύ 1970 και 1980 είχαν εμπλακεί σε σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών.

Ο παρουσιαστής Ρολφ Χάρις οδηγήθηκε στην φυλακή αυτόν τον μήνα για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον κοριτσιών, ενώ η αστυνομία αποκάλυψε το 2012 ότι ο αποθανών παρουσιαστής του BBC Τζίμι Σάβιλ κακοποιούσε σεξουαλικώς παιδιά.

Μετά τις καταγγελίες ότι το πολιτικό σύστημα κάλυπτε συστηματικά τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης από πολλούς διάσημους πολιτικούς της δεκαετίας του ’80, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε μια έρευνα την περασμένη εβδομάδα για να εξακριβώσει εάν δημόσιοι οργανισμοί απέτυχαν να προστατέψουν παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η NCA, ωστόσο, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει στόχο να διαλευκάνει εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά το παρελθόν.

Δεν έχει διευκρινιστεί σε πόσους υπόπτους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ αναφέρεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Ωστόσο όσοι έχουν προσαχθεί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα όπως αυτό της κατοχής φωτογραφικού υλικού παιδικής πορνογραφίας ή σοβαρής σεξουαλικής επίθεσης.

«Η μεγάλη πλειονότητα των δυνάμεων γύρω από την Αγγλία και την Ουαλία αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή αύξηση του αριθμού των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών» δήλωσε ο επικεφαλής Σάιμον Μπέιλι, της Εθνικής Αρχής Αστυνόμευσης για την Προστασία του Παιδιού και τις Έρευνες περί Κακοποίησης.

«Οι δυνάμεις ερευνούν περιστατικά εκμετάλλευσης παιδιών και νεαρών προσώπων από οργανώσεις και συμμορίες, περιστατικά παλαιότερης κακοποίησης, περιλαμβανομένων ερευνών ευρείας κλίμακας για κακοποίηση σε οργανισμούς για πολλά χρόνια και σεξουαλικές κακοποιήσεις από γονείς και μέλη οικογενειών».

(πηγές: madata.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399